Sikeresen hazatért négy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról

93
- Hirdetés -
()

Csütörtökön reggel vált le az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról, és magyar idő szerint péntek hajnalban visszatért a Földre a Crew-3 misszió. 

A SpaceX Crew Dragon űrhajóval négy űrhajós, Matthias Maurer (ESA), Thomas Marshburn (NASA), Raja Chari (NASA) és Kayla Barron (NASA) utaztak vissza a világűrből, ahol összesen 173 napot töltöttek. Az űrhajó a Mexikói-öbölben landolt, Florida közelében.

A négy űrhajósnak a menetrend szerint október 31-én kellett volna elindulnia a Nemzetközi Űrállomásra, hogy leváltsák a hat hónapja szolgálatot teljesítő Crew-2 missziót. Az indulást azonban több körülmény is nehezítette: először rossz időjárási viszonyokra hivatkozva tolták el november 3-ra a rajtot, majd később a legénység egyik tagja betegedett le, ezért további csúsztatásra volt szükség.

Crew-3 visszatért
A Crew-3 tagjai (balról jobbra): Matthias Maurer, Tom Marshburn, Raja Chari és Kayla Barron

A Crew-3-at leváltó Crew-4 április végén érte el az úti célját. A Crew-4 misszió az első olyan NASA-küldetés, amelyben nők és férfiak egyenlő arányban vannak jelen, továbbá a misszióban részt vevő Jessica Watkins az első színes bőrű nő, aki ilyen küldetést teljesít.

A SpaceX nemrégiben egy kizárólag privát űrhajósokból álló missziót is eljuttattatott az űrbe a Crew Dragon űrhajóval. A turisták súlyos összeget, mintegy 55 millió dollárt fizettek fejenként, hogy nyolc napot az ISS-en tölthessenek, ahol különféle tudományos kísérletekben is részt vettek.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -