KezdőlapHírekAzonnal frissítsd a Chrome böngészőt!

Azonnal frissítsd a Chrome böngészőt!

A böngészőket használjuk leggyakrabban, amikor számítógépezünk manapság, hiszen így érjük el a világhálót. Éppen ezért ezek az egyik legsebezhetőbb pontok a számítógépen és okostelefonokon, tehát különösen fontos őket napra készen tartani – viszont ez kevésnek bizonyulhat.

A Google hétfőn 11 biztonsági rést foltozott be a Chrome böngészőben. Ezek közül kettőt a cég szerint a gyakorlatban is kihasználhattak a támadók.

A CVE-2021-30632 és CVE-2021-30633 néven bejegyzett sebezhetőségek memóriakezelési problémákból adódnak, amelyek közül az egyiket a V8-as JavaScript motor komponensben, míg a másikat az indexelt DP API-ban alkalmaznak – írja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

A Google nem közölte, hogyan, kik, mikor, és mire használták fel ezeket a hibákat.

Mivel zero-day bugról van szó, így ez ellen védekezni előre nem igazán lehet, most viszont, hogy megérkezett hozzá a javítás, érdemes mihamarabb frissíteni. Ezt egyébként a Chrome legtöbb esetben automatikusan megteszi, de jobb biztosra menni: a 93.0.4577.82 és afeletti verziók tartalmazzák a foltot.

Arról nem szólnak a hírek, hogy az Edge, a Brave illetve a Vivaldi böngészőket érintik-e ezek a hibák. Mindhárom program ugyanazon a Chromium nyílt forráskódú projekten alapul, mint a Google Chrome.

Érdemes mindig, a lehető leggyorsabban frissíteni szoftvereinket. Ezt a döntést azonban nem egyszerű meghozni, hiszen félresikerülhet egy frissítés, mint a Mi A3 esetében. Böngészők terén viszont más a helyzet, ott jobb, ha frissítünk, amint csak lehetséges, ugyanis rengeteg érzékeny adathoz férhet hozzá egy támadó, ha valahogy sikerül átvennie az irányítást böngészőnk felett.

Az elmúlt hónapok eseményeimből egyértelműen látszik, hogy a legnagyobb techcégek sem tudnak mindenre gondolni. Sem a Google, sem pedig az Apple szoftverei nem tökéletesek. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan használjuk ezeket az eszközöket. Az egyik legnagyobb veszély még mindig az adathalászat, melyet némi odafigyeléssel könnyű elkerülni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek