KezdőlapHírekCenzúráznak a Xiaomi telefonok?!

Cenzúráznak a Xiaomi telefonok?!

A Litván Kiberbiztonsági Központ szerint a Xiaomi telefonjai cenzúrázzák a keresési találatokat, távolról bekapcsolható funkciókkal rendelkeznek, és titkosított adatokat továbbítanak Szingapúrba.

Olyan, beépített, távolról aktiválható funkciókat találtak vizsgálatuk során, melyek a keresési találatokat képesek befolyásolni, cenzúrázni. Egyelőre úgy tűnik, egy bizonyos témakör keretein belül, azonban a funkció mint olyan eleve aggályokat vet fel.

Cenzúráznak

A cenzúrázott kifejezések közé tartozik a “szabad Tibet”, “Éljen Tajvan függetlensége”, vagy a “demokráciamozgalom”.  A lista jelenleg 449 ilyen kifejezést tartalmaz, kínaiul. Jól látszik tehát, hogy a dolog mögött politikai indíttatás bújhat meg, ezért jó esetben az átlagfelhasználókat nem érinti.

A Xiaomi Mi 10T 5G vizsgálatakor megállapították, hogy az Európai Unió területén ezeket a funkciókat kikapcsolták. Azonban távolról bármikor bekapcsolhatják őket, éppen ezért vet fel aggályokat.

Továbbá azt is kiderítették, hogy a telefonok titkosított adatokat küldenek szingapúri szerverekre, azonban, hogy ezek az adatok pontosan milyen jellegűek, nem tudni.

Azt javasolják, dobjuk ki a Xiaomi telefonokat

A védelmi tárcavezető-helyetttes sajtótájékoztatóján azt javasolta, hogy ne vegyenek új kínai telefonokat, a meglévőktől pedig a lehető leghamarabb szabaduljanak meg. Hangsúlyozták: Mindez nem csak Litvánia, hanem minden Xiaomi készüléket használó ország számára fontos.

Egyelőre csak vádról van szó

Hogy pontosan mi lehet a dolog mögött, nem tudni, és a Xiaomi sem reagált még az eseményekre. Szerintem emiatt nem kell kidobni minden Xiaomi eszközünket, semmi értelme. Ha megvizsgálnának egy amerikai, vagy bármely más országból származó készüléket, bizonyára találnának olyat, aminek nem kéne ott lennie.

Azzal, hogy a gyártó által kiadott rendszert használjuk, kiszolgáltatjuk magunkat az efféle szoftveres hátsó kapuknak, és teljes bizalmat szavazunk, ami egy ideális világban rendben lenne, de manapság nem érdemes. A custom romok erre megoldást jelenthetnek, itt olvashattok róluk.

Fontos tudatában lenni annak, hogy ami a telefonon történik, sok esetben nem marad ott. Nem, az iPhone-on sem, így felesleges váltáson gondolkozni. Érdemes figyelembe venni az ilyen történéseket, és a kockázatokat ismerve használni a technológia csodáit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek