A Broad Band X-ray Telescope még 2003-ban került egy műgyűjtő tulajdonába, aki nemrégiben úgy határozott, hogy a Craigslisten értékesíti a világűrt is megjárt űreszközt. 

10 millió dolláros, azaz 3,2 milliárd forintos árcédulával eladóvá vált a NASA legendás űrtávcsöve, a Broad Band X-ray Telescope, amely már hosszú évek óta magántulajdonban van, miután a NASA egy árverésen túladott rajta – számolt be a Futurism.

Az űreszközt 1990. december 2-án három másik szerkezettel együtt bocsátották fel az űrbe a Columbia űrrepülőgép fedélzetén. A szerkezetek közül három az ultraibolya sugarakat, egy pedig a röntgensugárzást észlelte, missziójuk során összesen mintegy 130 egyedi csillagászati célpontról sikerült megfigyeléseket végezniük. Három űreszköz később a Nemzeti Légi és Űrkutatási Múzeumban került kiállításra, a negyediket, a BBXRT-t pedig egy lelkes gyűjtő vásárolta meg a NASA által szervezett aukción 2003-ban.

John Urciolo tulajdonos az elmúlt 18 évben egy szállító konténerben tárolta a teleszkópot, most pedig úgy határozott, hogy megválik a nem mindennapi, több mint 800 kilogrammos műszertől. Az értékes relikvia a használt eszközöket árusító Craigslistre került fel, ahol azt írják, hogy kiváló állapotban van, ráadásul a részletfizetés is megengedett, sőt a csere lehetősége sincs kizárva.

Nem a BBXRT ugyanakkor az egyetlen NASA-eszköz, amely magántulajdonba került. Egy rég elveszettnek hitt táskát, amelyet Neil Armstrong az Apollo 11 küldetése során 1969-ben mintagyűjtésre használt, közel 2 millió dollárért értékesítettek egy aukción 2017-ben.