A Boeing is belépne a metaverzum digitális világába: a problémás repülőgépgyártó a következő évtizedben 15 milliárd dollárt fektet be a digitális technológiák fejlesztésébe, hogy visszaszerezze egykor szebb napot megélt hírnevét a piacon. 

A Boeing tervei szerint akár már két éven belül megtörténhet a digitális átállás, amely azt jelenti, hogy interaktív robotok és Hololens virtuális valóság-szemüvegek segítségével alkotnák meg a jövő repülőgépeit – számolt be a Reuters. „Mérnöki fejlesztésről van szó” – mondta a Boeing főmérnöke, Greg Hyslop a lapnak közel két éve adott interjújában. „Arról van szó, hogy az egész vállalaton belül megváltoztatjuk a munkamódszerünket.

Az elmúlt években az amerikai repülőgépgyártó botrányaitól volt hangos a sajtó: 2018-ban, majd 2019-ben két 737 Max gép is tragikus körülmények között lezuhant, összesen 346 emberéletet követelve. Mint utólag kiderült, a Boeing két munkatársai megvezette a hatóságokat a 737 Max gép repülésirányítási képességeivel kapcsolatban, hozzájárulva ezzel a későbbi tragédiák bekövetkeztéhez.

A metaverzum kifejezés egy-két hónappal ezelőtt került be a köztudatba, miután a Facebook (mostani nevén Meta Platforms) bejelentette: létrehoz egy virtuális valóságot, ahova az emberek VR-eszközök segítségével léphetnek be, és avatárjaikon keresztül dolgozhatnak, barátkozhatnak és szórakozhatnak. Már több nagyvállalat is jelezte, hogy nem akar kimaradni a metaverzum körüli felhajtásból, többek között a Nike, az Adidas, illetve a Ford is AR és VR, azaz kiterjesztett és virtuális valóság-alapú világokba készülnek.