Amint az várható is volt, egyből terjedni kezdtek az összeesküvés-elméletek a Facebook közelmúltban történt nagy leállásáról, melynek következtében közel hat órán keresztül több mint 3 milliárd ember képtelen volt hozzáférni a cég szolgáltatásaihoz. 

Hétfőn, magyar idő szerint délután hat óra körül hirtelen leállt a Facebook és a cég ernyője alá tartozó platformok, úgy mint a Messenger, az Instagram, a WhatsApp és az Oculus szolgáltatások. A hiba közel hat órán keresztül tartott, valamivel éjfél előtt állt csak helyre a rend, amikor a közösségi oldalak újra működőképessé váltak.

Miután a szolgáltatások ismét helyreálltak, a Facebook közleményt is kiadott, melyben leírták, hogy a rendszer leállását konfigurációs hiba okozta, és a felhasználók adatai nem kerültek veszélybe. Mindamellett több összeesküvés-elmélet is napvilágot látott, amelyek a közelmúlt eseményeinek tükrében talán nem is tűnnek annyira elrugaszkodottnak.

Az egyik elképzelés szerint egy hacker csoport törte fel a rendszert, melynek köze van ahhoz, hogy nyilvánoság elé állt Frances Haugen, a Facebook volt alkalmazottja, aki kitálalt a cég belső ügyeiről, miszerint a Facebook szándékosan hagyja terjedni az álhíreket, mert a pénzt választják a biztonság helyett. Ő volt az, aki a Wall Street Journal számára kiszivárogtatta azt a belső kutatást, melyből kiderült: a Facebook tisztában van azzal, hogy a szolgáltatásai (például az Instagram) káros hatással vannak a fiatalokra.

Egy másik, szintén népszerű teória szerint összefüggés van a hétfői Facebook leállás és egy állítólagos, 1.5 milliárd felhasználót érintő adatszivárgás között. Az összeesküvés-elmélet szerint a felhasználók kiszivárgott adatait egy Raidforums nevű oldalon már el is kezdték árulni, ám amint arra a Bellingcat oknyomozója, Aric Toler is rámutat, az eladásra kínált adatok hitelessége igen kétséges.