A Xiaomi legutóbbi eseményének fő attrakciója egyértelműen a Mi 9 Pro és a Mi Mix Alpha volt, azonban bemutatták ezek mellett a MIUI 10 utódját a MIUI 11-et.

A MIUI a Xiaomi saját Android felülete a világon a legtöbbet használt egyedi Android felhasználói felület. Valaki szerint jobb, mint a gyári Android, valaki szerint sokkal rosszabb, ez megítélés kérdése, az viszont biztos, hogy a Xiaomi folyamatosan dolgozik azon, hogy jobbá tegye a MIUI felhasználói felületet. Ezek a fejlesztések olyannyira sikeresek, hogy a MIUI Red Dot Design díjat nyert. A Xiaomi célja, hogy a rendszer jól használható legyen mind a már rég MIUI-t használók számára és az új felhasználók számára egyaránt.

 

Dizájn, betűtípus

A felhasználói felület rendszerszintű sötét móddal rendelkezik, ami nem csak azok számára lehet előnyös, akik szeretik ezt, hanem azok számára is, akik AMOLED kijelzős Xiaomi-t használnak, ugyanis ezzel meghosszabbíthatják a telefon üzemidejét. (Az AMOLED kijelző az IPS-sel szemben a fekete részeken nem jelenít meg semmit, emiatt azokon a részeken nem fogyasztja az akkukapacitást.) Új betűtípussal jelent meg a rendszer, aminek a neve MiLan Pro. Ez megint csak megítélés kérdése, hogy szebb vagy nem, kicsit más, annyi biztos. Debütált egy vastagság funkció is, amivel a felhasználó maga választhatja meg a betűk vastagságát.

 

Új Always-On Display és Horizon Light

Az Always-On Display-nek nemigazán van magyar megfelelője, “környezeti kijelző”-ként van lefordítva a rendszerben. Sok gyártónál, így a Xiaomi-nál is szokás, hogy az AMOLED kijelzős mobiloknál lezárt képernyőn folyamatosan mutatja az időt, esetleg a dátumot. Az AMOLED fentebb említett tulajdonsága miatt ez jelentéktelen energiamennyiséget fogyaszt, de rendkívül hasznos tud lenni. Ezt a funkciót gondolták újra a MIUI fejlesztői, rengeteg séma közül lehet választani rengeteg analóg és digitális, köztük egy csomó animált órát lehet kiválasztani. Sőt, lehetőség van arra is, hogy egyszerűen csak egy általunk beírt szöveget írjon ki a telefonunk minden lezárás után. Továbbá megkapta a OnePlus 7 Pro-ból ismert Horizon Light funkciót, ami a képernyő két oldalsó szélén egy végigfutó fénycsíkkal jelzi a beérkezett értesítéseket.

 

 

Dynamic Natural Sound System

“Dinamikus természetes hangrendszer”, ami annyit takar, hogy a természet hangjait, például madárcsicsergést vagy tücsökciripelést keverték különböző kellemes dallamokkal. Az új funkció segítségével az értesítési hangok a napszaknak megfelelően változnak, ez leírva nem mond sokat, inkább beszéljen a promóvideó.

 

Mi Work

A MIUI 11-ben debütál a Mi Work, vagy is “Mi Munka” alkalmazás, ami egy platformfüggetlen megosztó szolgáltatás, amin a Xiaomi az Oppo-val és a Vivo-val együtt dolgozik. A fájlátvitel elérheti akár a 82 MBps-ot is, azonban Android 9, vagy annál újabb verziót futtató eszközön lehet majd használni. Az alkalmazás sok féle fájlformátumot támogat, így egy másik alkalmazás használata nélkül nyithatunk meg különböző fájlokat. Fejlődött a vezetéknélküli nyomtatás támogatása is, több, mint 2000 típust támogat. Támogatja a vezetéknélküli megosztást egy hasznos extrafunkcióval, ami az értesítés elrejtés, tehát míg a telefonon megjelenik az értesítés, a TV-n/projektoron nem fog.

 

A Mi Go alkalmazások részeként fejlesztettek a jegyzeteken, a teendők listájának hozzáadását, illetve több más szolgáltatáson is. Megjelent egy extra takarékos üzemmód is, ami 5%-os akkumulátorral 24 óra készenléti időt is biztosíthat. (Erre azért kíváncsi leszek a valóságban.) Ígéretet tettek arra, hogy a MIUI 11-ben az összes téma ingyenes hozzáférhető lesz, bár én eddig nem találkoztam fizetős témával a MIUI-ban.

 

A frissítések

Ezen bejelentések, változtatások alapvetően a kínai ROM-ra vonatkoznak, tehát a legtöbbek által használt global ROM-hoz képest lehetnek eltérések.

A MIUI 11 első nyílt beta verziója ma, szeptember 27-én jelent meg. Ennek megfelelően az összes kínai ROM-ra épülő MIUI custom ROM, mint például a MIUI HU és Xiaomi.eu is frissül.

A MIUI 11 frissítések 3 fázisban debütálnak, de az alábbi lista szintén a kínai ROM-okra vonatkozik, a megjelenési hónapok is, de, ha ebben a listában megtalálod a készüléked, akkor nagy valószínűséggel megkapja a global MIUI 11-et.

1. (október közepe)

Mi 9
Mi 9 Explorer
Mi 9 SE
Mi Mix 3
Mi Mix 2S
Mi 8
Mi 8 Youth
Mi 8 Explorer Edition
Mi 8 Pro
Mi 8 SE
Mi Max 3
Redmi K20 Pro
Redmi K20 Pro Premium Edition
Redmi K20
Redmi Note 7
Redmi Note 7 Pro
Redmi 7

2. (október vége)

Mi 9 Pro 5G
Mi CC 9
Mi CC 9 Meitu Custom Edition
Mi CC 9e
Mi MIX 2
Mi Note 3
Mi 6
Mi 6X
Redmi 7A
Redmi 6 Pro
Redmi Note 5
Redmi 6A
Redmi 6
Redmi S2

3. (november eleje)

Mi Mix
Mi 5s
Mi 5s Plus
Mi 5X
Mi 5C
Mi Note 2
Mi Play
Mi Max 2
Redmi Note 8
Redmi Note 8 Pro
Redmi 5 Plus
Redmi 5
Redmi 5A
Redmi 4X
Redmi Note 5A

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ