2018.02.06. – A Xiaomi partnere, a Smartmi ma három új terméket mutatott be. Egyelőre egy rövid összefoglalót olvashattok a termékekről,  melyekről a későbbiek folyamán – különálló – részletes bemutató cikket is olvashattok majd.

Mindössze egy nappal a hivatalos bemutató előtt egy szokásos reklám bukkant fel a sajtóban. Ezúttal azonban nem a szokásos helyről, ami már eleve furcsa volt számunkra.


A kép alapján sokan gondoltunk egy 3in1 készülékre, melyből végük 3 különálló termék lett.
Kezdjük is:

1. Smartmi elektromos fűtőtest (hősugárzó)

(a kép alacsony felbontása miatt elnézést, egyelőre ennyi állt rendelkezésre)

Mint tudjátok, Kínában a magas légszennyezettség miatt nem ajánlott bizonyos régiókban a fával/szénnel/olajjal való fűtés. A légszennyezés csökkentése érdekében elektromos fűtőtestet, vagy központi fűtést használnak a modern lakásokban. A változó évszakok miatti hidegebb a tél, hűvösebb a tavasz, ezért jön jól a kiegészítő fűtésként használható elektromos fűtőtest (hősugárzó). A készülék klasszikus felépítést használ, amelynek alacsony a hő vesztesége. A légcsatornán keresztül alulról áramló hideg levegőt felmelegítve fölfelé távozik, és terítődik a meleg levegő. A levegőt cirkulálja, így kerülve el a felgyülemlő forró levegőt a készülék körül.


Két fűtési mód található meg a hősugárzón. Egy 1000 W-os, és egy 2000 W teljesítményű. A fokozatok közötti váltás kikapcsolás nélkül működik. Az 1000 W-os üzemmód arra elég, hogy a helyiség meleg levegőjét szintet tartsa, míg a 2000 W-os nagy teljesítményű üzemmód lehetővé teszi a fokozott felmelegítését a szobának.

Az intelligens hősugárzó olyan hatékony biztonsági rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi az automatikus kikapcsolást, ha a borítás hőmérséklete eléri a 85°C-ot. Rendelkezik egy további, a deformálódást figyelő szenzoros kikapcsolás is.
Bár egyelőre teljes specifikáció nem áll rendelkezésre, a kiszivárgott információk alapján a hősugárzó csatlakoztatható a Mi Home rendszerbe, azaz vagy WiFi-n, vagy Bluetooth segítségével (nem megerősített információ) vezérelhetjük a távolból is. A készülék teljes vastagsága 200 mm, magassága 455 mm, ami igen kompaktnak számít. Kiinduló ára 24.5€, azaz 10.700 Ft

2. Az egészségesebb levegőért – Itt az új Xiaomi SMARTMI párásítója

A ma bemutatott második termék, amely megfelel a nedvességtartalomra utaló jelzésnek, egy 4 literes párásító, közel 20.000 Ft-os áron.
Az új párásító a párolgás elvét alkalmazza, hogy nedvesítése a környezet. Kapacitása 240 ml/ h. Nem kell aggódnunk kondenzáció, vagy algásodás hatásától, mivel a Smartmi párásító belsejében 36 lepárló korong található, melyet forgatva a víz folyamatos mozgásban van. Az így kialakított terület közel 2 négyzetméter, melyen fátyol vékonyságú víz áramlik, és párolog folyamatosan. Ezzel az eljárással a levegő megfelelő nedvességtartalmát biztosítja, ami megkönnyíti a felnőttek és a gyermekek légzését, megőrzi légző rendszerének egészségét.
A műveletet egy ultrahangos porlasztó egészíti ki, mely megakadályozza a vízkő kialakulását.
A belső tartály 4 liter kapacitású, amely közvetlenül feltölthető a felső rácson keresztül. Természetesen vannak biztonsági érzékelők, melyek addig leállítják a párásítást, míg a vizet töltjük, vagy véletlenül a belső részhez érnénk. A termék keresztáramú ventilátorát egy kefe nélküli DC motor hajtja, amely 34,3 dB alacsony zajszintet és alacsony fogyasztást tesz lehetővé 8 W-ig.


Az okostelefonhoz kapunk alkalmazás támogatást (várhatóan Mi Home plugin formájában), amely lehetővé teszi az intelligens párásítók működésének ellenőrzését, amelyen keresztül elemezhetjük a belső párásító szenzorok által összegyűjtött hőmérséklet és páratartalom adatokat is. A folyamat hatékonyságának értékelése után egy pillanat alatt megállapítható a maradék vízszint. Az új Xiaomi SMARTMI párásítóknak köszönhetően egészségesebb levegőhöz juthatunk otthonunkban. (Különösen a légtisztító kombinált használata esetén)

3. A harmadik termék egyelőre nem kapott megerősítést, így csak feltételes módban írok róla. Ez a Smartmi 100W-os DC invertere QC3.0 támogatással.


Az autós inverter a MiJia megoldása után már a második ilyen terméke a Xiaominak. Biztonságosan, és stabilan tudunk 220V-ot előállítani a 12V-os akkumulátorból, mellyel így 100W teljesítményt kapunk. Ez elég autós hűtőhöz, kemping melegítőhöz, notebook töltőhöz is. A beépített USB csatlakozó támogatja a QC3.0 gyors töltést is. Ára kb. 10.000 Ft.


Az inverter különlegessége a Miji eszközéhez képest, hogy itt már nemzetközi univerzális dugaljt találunk (akár a Xiaomi elosztó esetén), így a magyar, földelés nélküli eszközeinket is közvetlenül csatlakoztathatjuk. Mind a szivargyújtó csatlakozót, mid pedig a kimeneti univerzális csatlakozót 10.000-szer tesztelték. A QC3.0 mellett a 2.0-ás 5V-os töltés is támogatott. A biztonsági elektronika érzékeli az USB-re csatlakoztatott eszközt, így optimalizálva a szükséges töltőáramot. Az inverter hatásfoka 85%, és intelligens hőmérséklet érzékelővel látták el. Magas hőmérséklet elérése esetén a beépített ventilátor működésbe lép (ebben is különbözik a Mijia termékétől, ott ugyanis passzív hűtést alkalmaznak)
A többszörös védelem itt is adott, azaz a túlfeszültség, túltöltés, rövidzárlat elleni, túláram elleni védelem, vagy a túlmelegedés elleni (előbb említett aktív) védelem.

Hamarosan tehát bővebb bemutatóval jövünk, amit a forrásaink bővülnek, a szokásos képi és specifikációs anyagok rendelkezésre állnak.