A Roborock név sokaknak már ismerősen csenghet. Ez a cég gyártja a Xiaomi Mi robotporszívót is, de az eladási rekordokat döntögető S5 széria (S50, S51, S55, S5 Inter Milan Limited Edition) is az ő termékük. A Roborock S50 / S55 robotporszívó a hazai forgalmazó alapján a legnépszerűbb termékük volt a tavaly karácsonyi szezonban, de a vásárlási kedv 2019-ben csökkent számottevően. Jobban fogyott, mint a belépő kategóriás Xiaowa két típusa (C10/Lite, és E20). A gyártó idén tavasszal elérkezettnek tartotta, hogy frissítse az S5 családot, ebből született a március 19-én bemutatott Roborock T6.

Pár éve, még több százezer forintot is elkértek egy-egy márkásabb robotporszívóért, mára már a töredékéért kapunk egy minőségi darabot. A megfizethető robotporszívók elterjedéséhez nagyban hozzájárult a kínai gyártó, melynek S50-es típusa összesített tesztek alapján a világon a legjobb 5 között szerepel. (A legtöbb tesztben egyébként első helyezést ért el.)
Aki még nem próbált robotporszívót, most szkeptikusan legyinthet egyet, és teszi fel a kérdést: – Mi szükség erre?

Aki viszont próbálta, nem tud meglenni nélküle. Hatékony, és hasznos eszköz, használatával heti több órát spórolhatunk meg, melyet hasznosan fordíthatunk másra is.

 

Mi változott a Roborock S50-hez képest?

A Roborock S50 képviseli a csúcsot a gyártó kínálatában, ami a legnagyobb szívóerőt, akku kapacitást, szenzor számot, és a legösszetettebb szoftveres képességet jelenti.
A karbantartása sem igényel sok időt és szakértelmet. A portartály heti 2 ürítésén kívül ügyelnünk kell a szenzorok pormentességére, és a feltekeredett hajszálakra, cérnára. Ha nem hanyagoljuk el a rendszeres karbantartást, a kopó alkatrészek (fő és oldalkefe, HEPA filter, mop) applikációban előre jelzett cseréjét, évekig háztartásunk leghasznosabb eszköze lesz.
A friss T6-os modell elsőre alig változott, kiemelkedő eltéréseket nem látunk sem a képeken, sem az adatlapon.
A gyártó legjobban a csöndesebb működést elemi ki, bár konkrét dB értéket nem tüntetett fel. Fizikai méretben alig látható eltérés, és teljesítményben is megegyezik a jelenlegi S5 szériával.

A két képen jól látható, hogy alapvető különbségek nincsenek, csupán a dizájn esett át némi rácfelvarráson (facelift). A Roborock T6 új  grafit és acélszürke műanyag festése fémes hatást kölcsönöz. A logó lekerült szimmetrikusan a hátsó rész közepére, illetve az eddig különálló három kezelőgombot most egy lekerekített téglalap formában, egy egységbe helyezték.
A képek alapján az oldalsó rész sem változott sokat, a felső éleket még határozottabb lecsapással tették hangsúlyosabbá. Az ütköző elem illesztésének ferde eldolgozása még meredekebb szöget kapott.  Az LDS lézer-egység sikerült talán a leghangsúlyosabbra, így képről kifejezetten tetszetős ez a fémes kör alakú marás megoldás kialakítás.

Nézzük egy táblázatban, miben is változott a T6 az elődhöz képest

Roborock T6 Roborock S5 széria
Méretek 35,3 x 35,0 x 9,6 cm 35,3 x 35,0 x 9,65 cm
Súly 3,6 kg 3,5 kg
Szívóerő 2000 Pa 2000 Pa
Portartály 500 ml 480 ml
Zajszint 65-67 dB
Munkaidő
Akkumulátor 5200mAh 5200mAh
Küszöbmászás meredekségi szög 25°, 2 cm felett 20°, 2 cm felett
Jellemzők
 • Lézeres térképkészítés, és navigálás
 • Szoba felosztása (egy- és többszobás takarítás)
 • Több emeletes kártya tárolása
 • feltörlés funkció
 • térkép alapú vezérlés
 • Hangvezérlés a Xiaomi AI-n keresztül
 • szőnyegérzékelés
 • Lézeres térképkészítés, és navigálás
 • szoba kiválasztása
 • feltörlés funkció
 • Amazon Alexa és Google Home kompatibilitás
 • szőnyegérzékelés

Az emelet mód láttán felcsillant talán nemcsak az én, de azok szeme is, akik emeletes házban szeretnének egy porszívót használni. Ugye eddig csak úgy tudott az S5 másik szinten takarítani, ha reseteljük a térképet.

A T6 esetén az új Map Management 3.0 már képes tárolni több térképet is, melyeket előhívhatunk, ha szükségünk van rá takarítás, vagy módosítás céljából. A XiaoAI hangvezérlés jól hangzik, reméljük a Global változat angolul is ért majd, és kompatibilis lesz a Google Asszisztenssel, vagy Amazon Alexával.

Az eldobható mop (feltörlő kendő) nem mosható, ha elkoszolódott, egyszerűen kidobandó. Valószínűleg olcsóbb lesz a csere, és kevesebb törődést igényel, mint az S5-é.

Meghajtás: Új kerekek – német minőség

Egy kis érdekesség: Az alsó gumiabroncsokat ( a két meghajtó kereket) a Leverkusen-ben található Covestro fejlesztette ki (korábban Bayer). Focirajongók számára a Bayer 04 Leverkusen” biztosan ismerősen cseng.
A Covestro szállítja a Xiaomi 90 Fun bőröndök műanyag elemeit is. Ez azt jelenti, hogy a németek is részt vesznek Roborock robotporszívók gyártásában, bár minimális szinten.
Bár lépcsőn ez sem mászik föl, a magasabb szegők és küszöbök vélhetően könnyebben leküzdhetőek lesznek, mint korábban.

Global változat lesz?

Az eddigi információk szerint a T6-ot csak a kínai piacra szánják. Bár a Geekbuying már kínálja, érdemes várni a beszerzéssel. Egyrészt a még borsos, 175e forintos ár miatt, másrészt az EU szerver támogatásának hiányában nem mindenki tudja beilleszteni az okos otthon rendszerébe.
A kínai ár legalább 30%-kal magasabb, mint az itthon kapható S5 széria. Pár hónap biztosan eltelik majd, mire ez mérséklődik, illetve megjelenik a Global változat.
Amint lesz bővebb információ, esetleg tesztelésre lehetőség, mindenképpen jelezni fogjuk.

 

Forrás: Roborock

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ