A Roborock neve bő két éve lehet ismerős a Xiaomi rajongói számára. A Xiaomi ökoszisztéma tagjaként olyan sikeres robotporszívókat köszönhetünk a gyártónak, mint a Roborock S50/S55, az S6, S5 Max és az új S6 Pure. A Xiaomi első robotporszívóját is a Roborock gyártotta, ahogy annak közvetlen utódájt, az 1S-t is.
Április 29-én, magyar idő szerit 17 órakor valami olyan döbbenetes terméket mutatott be a gyártó, amitől a szavunk is elállt.

Roborock S6 MaxV

Még nincs egy éve, hogy az S6 bemutatkozott, amit 2019 őszen követett az S5 Max, 2020 januárjában pedig az S6 Pure. Márciusban már sejteni lehetett, hogy a Kínában csak Roborock T7 néven elérhető új porszívó kapni fog egy nemzetközi változatot is, de az csak most derült ki, hogy egy jóval korszerűbb, és okosabb modell képében.

A méltán népszerű S5 Max – melyről részletes tesztünket ide kattintva találod – a mai napig a legjobb vételnek számít (2020-ban), hiszen tudásában lehagyja az S6 és S6 Pure modelleket is, miközben árban olcsóbb azoknál. A hatalmas víztartály tovább öröklődött az S6 MaxV modellben, a navigációt viszont a mesterséges intelligenciával (AI) és egy ikerkamera rendszerrel egészítették ki, ahogy a szívóerő is jelentősen nőtt.

Az intelligencia következő szintje

Ikerkamerák (két teljesen egyforma tulajdonságokkal rendelkező képérzékelő) forradalmasítják a robotporszívózás élményét, fejlett funkciókkal egészítik ki az eddigi tudást, amivel még több nyugalmat biztosít a tulajdonosnak, mint korábban bármilyen típus esetén. Nincs többé szükség gondos odafigyelésre, és nem kell órákat töltenünk a porszívózás előkészítésére (elpakolunk a robotporszívó elől). A szabadalmaztatott ReactiveAI segítségével automatikusan elkerüli az akadályokat (speciális akadályfelismerés), melyhez a dupla kamera, és a fejlett Qualcomm Snapdragon feldolgozó processzor járul hozzá. Az alaposabb takarításhoz a 25%-kal megnövelt szívóerő is hozzájárul, amit 2000-ről 2500Pa-ra növeltek (acélgolyót, AA elemet és ezektől nehezebb tárgyakat is képes lenne felszívni, ha a hasmagasság ezt engedné). Az S5 Max-nál bevezetett elektronikus vízszabályozást (vízpumpa) és fejlesztették, melynek végeredményeként még precízebben szabályozhatjuk az egyes helyiségek nedves feltörléséhez a vízmennyiséget.

A két “szemével” lát

Miért kell a két kamera? Minden emlősnek két szeme van ugye – a sztereoszkopikus vagy térlátás segítségével lesz a tárgyalnak mélysége. Évekkel ezelőtt fényképezőgépeknél voltak próbálkozások, majd 3D kamerákkal maradt fent ez a kétszenzoros és kétlencsés megoldás. 2 éve pedig elkezdődött a “forradalom” az okostelefonoknál is, a második szenzort kifejezetten a mélység érzékelésére (és érzékeltetésére) használták a gyártók. Ezt a mai napig alkalmazzák, csak ma már nem a második, hanem a negyedik vagy ötödik szenzornál. Az S6 MaxV esetében a második kamerát is a mélység (3D látás) észleléséhez használja az algoritmus, amivel nem csupán az akadályokat látja a takarítás során. Segítségével pontosan meg tudja becsülni az útjába kerülő tárgy méretét, melyhez precízen ki tudja kalkulálni az elkerülés mértékét is.
A Roborock a neves Sensient LiDAR navigációs rendszerével kombinálva gyorsan és hatékonyan végzi a takarítást otthonunkban, minden nap és napszakban (akár éjjel is).

A látás tudománya

A ReactiveAI rendszerhez egy Qualcomm® APQ8053 processzort használnak, amely 50% -kal jobb teljesítményt nyújt, mint az S6-ban alkalmazott processzor (egy Tensorflow konvolúciós neurális hálózatot alkalmazva, amely a legújabb mélyreható tanulási architektúrát használja). Több ezer valós kép alapján képes felismerni és elkerülni azokat az otthonunkban megtalálható gyakori tárgyakat és szituációkat, melyeket más robotok felszívhatnak, vagy beleütközhetnek (fennakadhatnak). A szertehagyott cipőktől az állványok talpazatán át, a kábelekig. Még a kutyagumit is, amiről már láthattunk kínos videókat a neten.

A mélység észlelésével MaxV bármilyen tárgyat – akár 5 cm szélességig és 3 cm magasig – észlel és elkerül. Biztonságosan megkerüli az elfelejtett játékokat, etetőtálat és padlón felejtett csészéket. Ideális tehát mozgalmas otthonokhoz is.

Beépített adatvédelem

Bizonyára első gondolatotok az volt (ezt a Mi robot vaccum Mop kamerás megoldása miatt is kérdés volt), hogy a két kamera által rögzített képek hová kerülnek, illetéktelen kezekbe nem kerülhet-e a lakásotok belsejéről készült képi anyag. Ez bizony fontos kérdés, még az otthoni kamerák esetén is (a Mi Home bizonyos eszközeinél sajnos fordult már elő hiba, ahol idegenek leshettek be más otthonaiba). Nos, ennek lehetőségét a Roborock teljesen kizárta, ugyanis a ReactiveAI minden képet – ami a takarítás során készül – azonnal törli, ahogy a kielemzése megtörtént.
Soha semmi sem másolódik, nem tárolódik, és semmi sem kerül a felhőbe.

Mit hagytál szét az otthonodban?

Az alkalmazásban megnézheted, milyen tárgyakat észlelt a porszívó, melyekről kis ikonokkal tájékoztat. Az útvonaltérképen az S6 MaxV mutatja, milyen idegen tárgyak kerültek az útjába valamint az általa megtett útvonalakat is, melyeket megtisztított. Így előkerülhet a fél pár – elveszettnek hitt – cipő, de a házi kedvencünk eltitkolt kis meglepetésére is fény derülhet még azelőtt, hogy azt a saját szemünkkel láthatnánk, vagy éreznénk a szagát.

Szívóerő a maximumon

A Roborock eddigi legerősebb porszívója lett az S6 MaxV.  Ez a 2500Pa 25%-kal erősebb, mint a Roborock S6 esetében, így a MaxV még alaposabban képes a szőnyeg mélyéről is kiszippantani a lerakódott port, mint eddig bármi. Már-már ellenőriznünk kell a fúgát a csempék között, nehogy azt is kiszippantsa. Az egészben az a legszebb, hogy változatlan akkumulátor kapacitással, a megnövelt szívóerő ellenére megmaradt a 180 perces takarítási idő (Normál módban), ez kb 240m2-es területet fed le.

Több szint (emelet) kezelése

Az eddigi Roborock modellek (S50/S55-től fölfelé) is képesek voltak bizonyos mértékű emelet kezelésre. Ezt térképmentéssel érhettük el, ahol a listából elő tudtuk “hívni” az adott szintet, ahol egyénileg beállítottuk a virtuális falakat, és no-go zónákat. Természetesen ehhez szükséges volt egy optimális dokkoló elhelyezés is a földszintet, valamit egy gondosan elkészített térképre, annak lementésére, és kezelésére. A második szintnél ugye a dokkolót már nem visszük magunkkal és a porszívót egy olyan pontra helyezzük, ahonnan a későbbiekben fixen el tudjuk indítani. Tehát nem random rakjuk le az emelet egy szegletében, mivel az GPS híján nem képes saját pozícióját meghatározni centiméteres pontossággal.
Az S6 MaxV LiDAR rendszere kiegészült egy vizuális jelenet-felismeréssel, ami képes otthonunk szintjeinek automatikus felismerésére. Minden emeleten elhelyezhetőek virtuális falak, no-go zónák és no-mop zónák is. A MaxV mindegyiket megtalálja anélkül, hogy meg kellene nyitnunk az alkalmazást hozzá. Zseniális ugye?

Géniuszi feltörlés

Kattints be a 297 ml-es SnapMop víztartályt a porszívó hátsó felébe, hogy  beállíthasd a feltörlési módokat szoba-specifikusan, ütemezve. Személyre szabott víz áramoltatás szobánként és no-mop (szőnyeg elkerülés) precíz beállítása, hogy a szőnyegünket ne érje nedvesség. Minden ellenőrzötten, az alkalmazáson belül.
A teljesen feltöltött víztartállyal – padló típustól függően – akár 200m2-t is képes feltörölni.

Soha véget nem érő tanulás

A Roborock mérnökei folyamatosan fejlesztik a szoftver képességeit, így egyre több tárgy kerül az adatbázisba, amelyeket felhasználva az AI rendszer képes azonosítani a porszívó útjába kerülő akadályokat otthonunkban. Az S6 MaxV vezeték nélkül, a világ bármely részén képes frissíteni magát a gyártó szervereiről WiFi kapcsolat segítségével.

A Roborock S6 MaxV ára még nem ismert, de képességeit elnézve bőven a 200e Ft-os ár fölött várható (ha tippelnem kellne, akkor 250-270e Ft-ot céloznám meg vele). Hazai forgalmazása várható, amint pontosabb információt tudunk, jelezni fogjuk minden létező platformunkkon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ