“India ismét bekavar!” hangozhatna így is a cikk, alább ki is fejtem, miért.
Ezúttal nem a kínai szervereket használó gyári alkalmazások bojkottjával (és azok elhagyásával az indiai MIUI-ból), hanem ismét egy azonos nevű, ám eltérő készülék bemutatásával okozhat némi fejtörést a kevésbé naprakész rajongóknak.
Az elmúlt héten ugyanis bemutatták a Redmi 9-et, amit Európában Redmi 9C néven találtok. Hogy mégis legyen némi különbség, a memóriát 4GB-ra növelték a Redmi 9C 2-3GB-os méretéhez képest, háttértárból pedig akár 128GB-ot is kaphatnak az indiai vásárlók.
A két készülék ( az indiai Redmi 9 és a global Redmi 9C) egyébként csavarra megegyezik.
Mediatek Helio G35 nyolcmagos processzor (a global mi.com-on elírták, és a Redmi 9A-ban használt G25 maradt a specifikációban), 6.53″ HD + kijelző, műanyag ház, 5000mAh-ás akku és MicroUSB. Igen, az előd Redmi 8A-hoz képest (ahol már USB-C port volt) vissza- tért a Redmi 9A és 9C is a MicroUSB portra.

A Global Redmi 9C

 Indiában gyártják a Redmi modellek túlnyomó részét, illetve ott szerelik össze. Az elmúlt években mindig volt olyan modell, ami ott más utótaggal került forgalomba, némi hardver-módosítást követően. Korábban “i” végű, vagy “Y” végű modellek voltak, de előfordult pl Redmi Note 7 Pro is. Az utóbbi pár évben viszont kevésbé vesződnek az eltérő megnevezéssel, általában ugyanúgy, vagy egy “Max” / “Pro” / “Prime” utótaggal forgalmazzák. Ez utóbbi, az indiai Redmi 9 Prime ugyanis a Global Redmi 9 megfelelője.
Aki nem követi a xiaomi híreket, friss számára a márka, annak most nem lehet könnyű dolga. Különösen azért nem, mert egyre többen rendelnek külföldi webshopból, vagy olyan kétes magyar (nyelvű) webshopból, ahol szó szerint megtévesztik a vásárlót. (Ugye láttunk már Global Mi 10 Ultra modell is az Alin…lol…)
De miért is ekkora probléma, ha valaki az indiai verziót árulja / veszi meg?
Aki árulja, az nem legálisan teszi (Nincs CE tanúsítvány, sem magyar menü – bár az indiai MIUI-ban találkoztunk már magyar menünyelvvel is -, sem olyan garancia, amihez a gyártónak, vagy szerződött partnerének köze lenne). Ettől nagyobb probléma, ha ezekből Európában vásárolnak. Európában ugyanis más frekvenciasávokat használnak a szolgáltatók, így könnyen előfordulhat, hogy egy indiai modell csak nagyvárosokban, vagy egyáltalán nem képes felcsatlakozni 1-1 szolgáltató hálózatára. Na de nézzük konkrét példával:
– az indiai Redmi 9 támogatott frekvenciái:
GSMB2/3/5/8
WCDMAB1/2/5/8
LTE-FDDB1/3/5/8
LTE-TDDB40/41
– a global Redmi 9C támogatott frekvenciái:
GSMB2/3/5/8
WCDMAB1/2/4/5/8
LTE-FDDB1/2/3/4/5/7/8/20/28
LTE-TDDB38/40/41
Látható, mennyi frekvenciát hagytak ki, amiből a 4G szempontjából minket 3 érdekel. A B7 leginkább a Telenor ügyfeleknek hiányozhat, míg a B20 mindhárom szolgáltató ügyfeleit érinti. A B3 ugyan megvan, ám ezt pl a Vodafone nem is használja.
De nem csak az indiai, hanem a kínai verziókkal is hasonló gond lehet. Sőt, a kínait vagy csak angol/kínai nyelven tudjuk beszerezni, vagy főzött romokkal, amivel csak rosszabbul járhatunk.
Érdemes tehát résen lenni a különböző hírforrásokban olvasottakkal, a kisebb (nagyobb) webshopok kínálatával, de akkor is, ha épp tokot rendelnétek meglévő Redmi 9 telefonotokhoz pl az AliExpress-ről.
Az indiai Redmi 9 hátsó kamera egysége (akárcsak a Global Redmi 9C-é, bal felül, egy lekerekített négyzetben található, míg a Global Redmi 9-é a Redmi Note 8 Pro-hoz hasonló középre helyezett, egymás alatti szenzorokkal, illetve a többi specifikáció is eltérő. Ismertebb nemzetközi összehasonlító oldalakon, illetve az aktualizált Xiaomishop magyar webáruházban szépen meg tudjátok nézni a teljes idei modellkínálatot.
Amennyiben más oldalakon a képen is látható telefont, illetve a feltüntetett specifikációkat látjátok, azt a verziót nem nekünk gyártották, Európában nem használható tökéletesen.
Ha a forma és a narancs szín viszont bejön, szeptember elejétől a fentebb említett webáruházból meg tudja rendelni (szürke és kék már most is elérhető)

NFC

Ellentétben például a vezeték nélküli modellek terjedésével (illetve nem terjedésével) az NFC képes Xiaomi modellek száma szerencsére növekszik. A global Redmi 9 volt eddig a legolcsóbb ilyen modell, ám közben csöndben megjelent a Redmi 9C-ből is az NFC-s változat (igaz, még csak a global oldalon). Így őszre már 50.000 Ft körül is hozzájuthatunk egy NFC képes Redmi okostelefonhoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ