A Xiaomi az elmúlt 6 évben piacvezető TV gyártóvá vált Kínában, és Indiában. A TV fejlesztések folyamatosan követték a piaci trendeket, most épp a QLED panel mellett tette le a voksát a gyártó. Legalábbis a Xiaomi Mi TV 5 Pro modellek esetén. Megjelent a 8K támogatás, még vékonyabb lett az alumínium káva, és még erősebb hardver igyekszik kiszolgálni az AI-val erősen telepakolt PatchWall rendszer igényeit.

Xiaomi Mi TV 5 család

A három méretből (55″, 65″, 75″) álló Mi TV 5 család 3GB RAM-ot, és 32GB-os háttértárat kapott. A rendszer továbbra is Android alapú PatchWall.
Az audio képességei fejlődtek, Dolby Atmos, és DTS támogatást kapunk 2x 8W-os beépített hangszóróval. Sajnos sem itt, sem a Pro változatnál nincs külső hangrendszer, melyet akár külön is csatlakoztathatnánk a készülékhez. Így marad más gyártók rendszere, vagy a meglévő szettet tudjuk használni.

Minden Mi TV 5 és 5 Pro modell alumínium kerettel rendelkezik, mely csavarmentes kialakítású, mindössze 1,8mm “vastag”. A TV mélysége is csupán 5,9mm a felső részén.
A 65″-es változat esetén ez a szám 6.02mm, a 75″-es legnagyobb méterűnél pedig vékonyabb, mint 10mm.
A káva 47,1%.kal keskenyebb, mint a Mi TV 4 esetén.

Xiaomi Mi TV 5

97%-kos képernyő arány

Xiaomi Mi TV 5

Fém (alumínium ötvözet) keret

Xiaomi Mi TV 5

5.9mm vékony felső rész (az 55″-es változat esetén)

vékony okostévé

Alumínium ötvözet keret, csavarmentes kialakítás

Xiaomi okostévé

Alumínium ötvözet lábak

Xiaomi okostévé láb

Xiaomi dizájn

Xiaomi design

Kilencedik generációs képfeldolgozó motorral érkezik a Mi TV 5

Xiaomi Mi TV 5 kijelző

A 4K felbontású, széles színtartományú panelt a legfrissebb képjavító technológiával látták el, hogy részletgazdag, éles és szín-hű képet kapjunk.
NTSC színtartománya 85%

Akár az autók esetén, itt is meg kell tanulnunk pár 2-3 betűs rövidítést, melyek mind a képminőséget hivatottak javítani:

MC-DI: 3D mozgáskompenzáció fokozatok
EI: Élsimítás
GR: Szürkeárnyalat csökkentés (a szürke fátyol tűnik el a képről)
BE: Kék szín kiterjesztés (a technológia sajátossága, hogy a kék szín fényereje alapból gyengébb, ezért azt nagyobb kék pixelekkel, vagy pixel-összevonással pótolják)
FAC: A film mód visszaállítása
SR-SCL: Ultra HD felbontású zoom
3D-DNR: Rendkívül tiszta képmegjelenítés háromdimenziós hatással (de nem 3D technológiával)
ICA: Partíciós színbeállítás (talán egyedi színprofil beállíthatósága)
DNLP: Dinamikus kontrasztjavítás
3D-LUT: 3D színprofil
DB: Dinamikus blokktömörítés
DM: képzaj eltávolítás
LC: Lokális kontraszt
WG: Széles színtartományú színfeldolgozás
FTC: Bőrtónus korrekció
SNR: Térbeli zaj eltávolítása

Rengetek a képjavítás, de vajon mennyire reális a végeredmény? Ha a gyártó jól hangolja a rengeteg hardveres és szoftveres képjavítást, akkor akár az SD tartalomból is vállalható minőség kerül ki a képernyőre, ám ha túlzásba viszi, inkább ront a helyzeten. Eddig – főleg az eladások alapján – nem lőttek mellé a fejlesztők.

8K támogatás

Az 5G korszak küszöbén nem árt, ha már most elérhető a 8K-s tartalom támogatása, bár maga a panel natívan még nem képes ekkora felbontásra. Kínában már előrébb járnak a 8K-s tartalmak gyártásával, így ott már most jól jön az akadásmentes lejátszás.

Dolby + DTS dekódolás

Az elterjedt hangkódolás támogatásával a filmek többsége gond nélkül lejátszható, a hangkép térhatású.

Xiaomi okostévé

Xiaomi Dolby DTS

A 4 hangszórós kialakítás nem rossz próbálkozás, így a térhatás még jobban érződik, a magasak és mélyek is jobban elkülönülnek. Egy valódi hangrendszert viszont nem pótol, lehet benne akár 6 hangszóró is. A “lapostévék” egyik rákfenéje, hogy a vékonyságuk miatt tisztességes méretű hangkeltőt nem tudnak belerakni, hiába növeli az átmérőt, vagy a membránok kialakítását, egy 10 éves HiFi-től még így is messze elmaradnak hangminőségben.

PatchWall és XiaoAI

A Mi TV-k minden képességét egyelőre csak Kínában, és Indiában tudják igazán kihasználni. Jeleneg ugyanis csak Ázsiában készül rájuk tartalom, valamint az ottani okos otthon rendszerrel (kínai-angol nyelven) működik a Xiaomi saját AI hangvezérlése. Ennek segítságável vezérelhetjük a TV-t, a porszívót, a klímát, vagy bármely, a rendszerbe integrált eszközünket.
A Mi TV 5 szériában is található mikrofon, ráadásul 4db is, ezekkel tudunk oldalról, vagy nagyobb távolságból is hangutasítást kiadni.
A XiaoAI hangminta alapján is képes felismerni bennünket, így már ezzel a módszerrel is szelektálhatjuk a hozzáférést bizonyos tartalmakhoz, valamint személyes ajánlások is beállíthatóak (gyermekek számára pl. meséket).

Több képernyős interakció

Xiaomi többképernyős kezelés

Vezeték nélkül, több eszközön is megjeleníthető a kívánt tartalom. Telefonunkról akár prezentációt is kiküldhetünk a TV-re.

Xiaomi többképernyős kezelés

A MIUI 11 segítségével ugyanígy filmeket is streamelhetünk telefonról.
A TV képes VOIP hang és videohívások lebonyolítására, legyen az egy családi vagy munka megbeszélés. a Galéria megosztás sem újdonság, a telefonon kiválasztott fotókat megoszthatjuk, illetve kiküldhetjük a TV képernyőjére is.
AZ egész PatchWall rendszer egy komplett egész “média platformot” alkot, ezért annyira népszerű Kínában és Indiában a Mi TV. Enélkül egy félkarú óriás, ahogy azt a Global verziós 4S/4A triónál láthattuk. A csupaszt Android TV rendszer bár egyszerű, sok kényelmi szolgáltatás nem működik.

Mi TV 5 hardver

A megfelelő teljesítmény érdekében Amlogic T972 processzort alkalmaznak 3GB RAM memória, a 32GB eMMC háttértár mellett. A processzor magas teljesítmény mellett alacsony fogyasztással rendelkezik.
Az Amlogic T972 egy 12 nanométeres eljárással készült négymagos processzor, maximális órajele 1.9 GHz. A GPU Mali-G31 MP2. Ez bőségesen elegendő a 4K tartalmak akadásmentes megjelenítéséhez. maga a panel továbbra is 60Hz-es IPS 178°-os betekintési szöggel

Amlogic T972

AZ A55-ös magok együtt 63%-kos teljesítmény növekedést produkálnak az előző T962 SoC-hoz képest. Ezzel együtt a fogyasztás pedig 55%-kal csökkent.

Mi TV 5 csatlakozások

Xiaomi Mi TV 5 csatlakozók

A kínai változat antenna csatlakozásán kívül 3db HDMI-t találunk, melyből 1 ARC kompatibilis, 2db USB csatlakozót, AV bemenetet, Ethernet csatlakozót és S/PDIF hangkimenetet is. CI+ kártya slot majd csak a Global változatban várható a jövőben.
Vezeték nélküliből Bluetooth 4.2 és 2,4 / 5GHz-es WiFi áll rendelkezésünkre. Ha telefonnal irányítanánk, akkor WiFi-n, vagy az infra porton tudjuk vezérelni.

Xiaomi bluetooth távirányító

A 12 gombos Mi Bluetooth-os távirányító változatlan, várhatóan ezt is számgombokkal kiegészülve kapjuk majd a Global változatban (ha lesz).

Mi TV 5 méretek és súly

55″-es mérete: 123×77,3cm, a mélysége talppal együtt 274,9mm
súlya összeszerelve: kb. 17,2kg
Teljesítménye: 140W

65″-es mérete: 145x90cm, a mélysége talppal együtt 307,6mm
súlya összeszerelve: kb. 25,2kg
Teljesítménye: 180W

75″-es mérete: 168x97cm, a mélysége talppal együtt 307,1mm
súlya összeszerelve: kb. 33kg
Teljesítménye: 190W

Mi TV 5 árak (a kínai bolti jüanos ára forintosítva, védővám, szállítási, áfa és vámköltségek nélkül)

55″: 128.000 Ft
65″: 171.000 Ft
75″: 343.000 Ft

Xiaomi Mi TV 5 Pro család

A Mi TV 5 Pro változat legfőbb ismérve a Quantum Dot technológián alapuló panel, amit a Samsungtóm már megszokott módon QLED-nek rövidítenek. Természetesen itt már van HDR 10+ támogatás, és külö nkiemelik a MEMC képjavítást (dinamikus mozgáskompenzáció), ami a Mi TV 4S-ben is megtalálható.

Xiaomi QLED

Az NTSC színskálán 108%-kos színlefedettséget biztosít, ezért a vizuális élményre nem lehet panaszunk.

Xiaomi Mi TV 5 Pro

A keret ugyanúgy hihetetlenül vékony, a jobb alsó sarokban ott a “Pro” jelzés is.

Xiaomi Mi TV 5 Pro keret

MEMC

A hardveres mozgáskompenzáció természetes vizuális élményt biztosít.
Az integrált MEMC chip biztosítja a nagy sebességű mozgó videótartalmak (például sportesemények, játékok stb.) éles megjelenítését.
Xiaomi Mi TV 5 Pro MEMC technológia

A 4K felbontás és a HDR10+ javítja a felbontást, a fényerőt és a kontrasztot.

A HDR10+ tanúsítványú kijelző külön képes állítani az egyes képkockákhoz a legmegfelelőbb fényerőt, és több részletet mutat, így még lenyűgözőbb vizuális élményt nyújt.
4k vs nem 4k

A 9. generációs képjavításnak köszönhetően még realisztikusabb, élesebb, egyenletesebb a megjelenített tartalom. A suínbeállítás rugalmasabb, a szín realisztikusabb.

A Xiaomi Mi TV 5 Pro esetén ezek a képjavító rövidítések:

MC-DI: 3D mozgáskompenzáció fokozatok
DNLP: Dinamikus kontrasztjavítás
DB: Dinamikus blokktömörítés
SS: Intelligens részletjavítás
3D-DNR: Rendkívül tiszta képmegjelenítés háromdimenziós hatással (de nem 3D technológiával)
FAC: A film mód visszaállítása
DM: képzaj eltávolítás
BE: Kék szín kiterjesztés (a technológia sajátossága, hogy a kék szín fényereje alapból gyengébb, ezért azt nagyobb kék pixelekkel, vagy pixel-összevonással pótolják)
SR-SCL: Ultra HD felbontású zoom
WG: Széles színtartományú színfeldolgozás
ICA: Partíciós színbeállítás (talán egyedi színprofil beállíthatósága)
SNR: Térbeli zaj eltávolítása
3D-LUT: 3D színprofil
FTC: Bőrtónus korrekció
LC: Lokális kontraszt
GR: Szürkeárnyalat csökkentés (a szürke fátyol tűnik el a képről)

8K tartalom támogatás

Akár a sima Mi TV 5 esetében, itt is kihasználhatjuk a hardveres képességeket, és lejátszhatunk 8K tartalmakat is 24fps-el.

97%-kos kijelző arány, eloxált homokfúvott alumínium kerettel

Xiaomi Mi TV 5 Pro képernyő

Mi LED TV

Az extra vékony keretnek köszönhetően szinte határtalan a megjelenített tartalom (ha nem Philips szabadalom lenne, az Ambilight még ütősebb lehetne ilyen dizájn mellett).
A prémium minőségben megmunkált fém keret eloxált alumínium, mely homokfúvással, és magas fényű polírozással készül, valamint egyedi eljárással a Pro logót fém-nikkel anyaghasználattal helyezik el a jobb alsó sarokban. A gyönyörű kialakítás mellett extrém vékony is (10mm-nél vékonyabb) a felső rész.

Xiaomi Mi TV 5 Pro

Alumínium ötvözet talp

Xiaomi Mi TV 5 Pro talp

Alumínium ötvözet keret

Xiaomi smart tv

10mm-nél vékonyabb felső rész

Xiaomi smart tv

Nem hiányozhat a formatervező feltüntetése sem, hiszen a Xiaomi ügyel a részletekre (“Designed by Xiaomi”)

Xiaomi design

A rendszer ugyanaz, PatchWall alapú a felület, valamint a XiaoAI-val működik a hangutasítást/vezérlés is.
Amíg ezt európai emberek számára nem biztosítják, addig ne is reménykedjünk hasonló funkciókban. A november 6.-i Mi TV 4S/4A Global (spanyol) bemutatót követően viszont van remény, ott már elérhető jópár PatchWall tartalom.

Audió

Xiaomi Mi TV 5 Pro audio

Xiaomi Mi TV 5 Pro Dolby Audio DTS

4 hangszóró, erős és széles hangtérrel. 90 Hz-es basszussal, és 14000 Hz-es maximum magas frekvencia reprodukálással.
A Xiaomi TV-k esetén már megszokott kettős Dolby + DTS dekódolás a legtöbb tartalomhoz elegendő.

Mi TV 5 Pro hardver

A processzor ugyanaz az Amlogic T972, a RAM viszont 4GB, a háttértár pedig 64GB eMMC. háttértár mellett. A processzor magas teljesítmény mellett alacsony fogyasztással rendelkezik. A GPU szintén a Mi TV 5-ben található Mali-G31 MP2.
A QLED panel továbbra is 60Hz-es 178°-os betekintési szöggel (vagy elírták a speckót)

Csatlakozások

Xiaomi Mi TV 5 Pro csatlakozások

A kínai változat antenna csatlakozásán kívül 3db HDMI-t találunk, melyből 1 ARC kompatibilis, 2db USB csatlakozót, AV bemenetet, Ethernet csatlakozót és S/PDIF hangkimenetet is. CI+ kártya slot majd csak a Global változatban várható a jövőben.
Vezeték nélküliből Bluetooth 4.2 és 2,4 / 5GHz-es WiFi áll rendelkezésünkre. Ha telefonnal irányítanánk, akkor WiFi-n, vagy az infra porton tudjuk vezérelni.

Xiaomi bluetooth távirányító

A 12 gombos Mi Bluetooth-os távirányító változatlan, várhatóan ezt is számgombokkal kiegészülve kapjuk majd a Global változatban (ha lesz).

Mi TV 5 Pro méretek és súly

55″-es mérete: 123x77cm, a mélysége talppal együtt 274,9mm
súlya összeszerelve: kb. 17,2kg
Teljesítménye: 145W

65″-es mérete: 144,6x90cm, a mélysége talppal együtt 307,6mm
súlya összeszerelve: kb. 25,2kg
Teljesítménye: 180W

75″-es mérete: 168x104cm, a mélysége talppal együtt 307,1mm
súlya összeszerelve: kb. 33kg
Teljesítménye: 190W

Xiaomi Mi TV 5 Pro árak (a kínai bolti jüanos ára forintosítva, védővám, szállítási, áfa és vámköltségek nélkül)

55″: 159.300 Ft
65″: 215.300 Ft
75″: 430.500 Ft

A 6 tagból álló Mi TV 5 család tehát egy rendkívül elegáns, és modern kialakítást kapott, prémium anyaghasználattal, és egy világbajnok felhasználói felülettel. Ázsiában ez most a favorit, ezt kár is ragozni tovább. Az árazási is baráti, bár az európai import tetemes plusz költséggel jár. Ehhez még szervizhálózat is szükséges, valamint megfelelő support.
A Mi TV 5-ös széria idén nem várható Európában, elődje, a Mi TV 4S (43″ és 55″) és 4A (32″) viszont igen.
Hivatalosan november 6-án mutatták be az európai közönségnek, így a xiaomishop.hu webáruház mellett a fizikai boltos forgalmazása is elindul pár héten belül.
A Xiaomi Mi Mall (Aréna) üzlet már jelezte, hogy Mikulás előtt várható a forgalmazás kezdete.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ