A Facebook új neve a digitális népművészek fantáziáját is beindította, a bejelentés után nem sokkal később már meg is jelentek az első vicces mémek.

Nemrég új nevet kapott a Facebook: mostantól Meta néven tevékenykedik tovább a Facebook, Instagram, WhatsApp és Oculus-szolgáltatásokat üzemeltető cég, amely nem csak új nevet, de új logót és domaint is kapott egyben. A névváltoztatásra a hivatalos álláspont szerint azért került sor, mert a cég számára kényelmetlenné vált a Facebook elnevezés, miután a vállalat idővel nem csak a Facebook, hanem számos egyéb termék üzemeltetője is lett egyben. A névváltoztatásban állítólag az is szerepet játszott, hogy a cég szeretne nagyobb hangsúlyt helyezni metaverzum néven emlegetett új projektjére.

A Facebook az elmúlt hetekben botrányok sorozatával kénytelen megküzdeni, így nem kizárt, hogy a vállalat a névcserével próbálja palástolni, elmaszatolni az aktuális problémákat. Korábban a cég egyik volt alkalmazottja, Frances Haugen szivárogtatott ki igencsak súlyos belső dokumentumok, melyekből kiderült, hogy a Facebook tisztában van a cég ernyője alá tartozó Instagram fiatalokra gyakorolt káros hatásaival. Néhány napja pedig újabb kiszivárogtatott dokumentumok láttak napvilágot, amelyek azt bizonyítják, hogy a Facebook az álhírek terjesztésekor nem lép fel a szélsőjobboldali platformokkal szemben, mert tart azok nyilvános támadásától.

Bárhogy is legyen, a névváltoztatás több szempontból is okos húzás Zuckerberg részéről, és ahogyan az várható is volt, az új név hatására azonnal beindult a mémgyártás. A legjobb ötletekből mutatunk most meg párat.