A NASA Perseverance roverje kisebb gondba ütközött, miután kőzetminta-gyűjtés közben némi törmelék került a műszerébe. 

A baj december utolsó napjaiban történt, amikor a rover immár hatodik alkalommal hajtott végre mintagyűjtést a vörös bolygón. A mostani alkalommal nem sikerült tökéletes elhelyeznie a mintákat az erre a célra kijelölt gyűjtőcsőben, mivel olyan helyre is került törmelék, ahova nem lett volna szabad. A szakemberek szerint szerencsére semmi visszafordíthatatlan nem történt, ám komoly feladat előtt állnak, ugyanis ha nem sikerül eltávolítaniuk a törmeléket, akkor veszélybe kerül a jövőbeni mintavételek sikere.

Ez az első alkalom, hogy törmelékeltávolítást végzünk, és ezért időre lesz szükségünk, hogy a kavicsok ellenőrzött és rendezett módon távozzanak” – nyilatkozta Louise Jandura, a küldetés mintavételezésért felelős vezetője. A tervek szerint a robot további anyagokat vesz majd fel, hogy az elkövetkezendő években egy közös amerikai-európai misszióval összegyűjtsék és elszállítsák őket a Földre.

A Perseverance rover a NASA markutatási programjának része. A 2020 júliusban útjára indított jármű tavaly februárban landolt a Jezero-kráterben, azzal a céllal, hogy az égitest geológiájának és klímatörténetének vizsgálatával bizonyítékot találjon arra, hogy létezett élet a vörös bolygón.

A kutatók szerint ezen a területen több milliárd évvel ezelőtt egy tó lehetett, melyet a környékbeli folyók tápláltak. A rovernek október közepén sikerült bizonyosságot szereznie arról, hogy a Jezero-kráter egykoron, mintegy 3.7 milliárd évvel valóban egy vízzel teli tó volt.