KezdőlapHírekAzonnal változtass jelszót, ha benne vagy ebben az adatbázisban

Azonnal változtass jelszót, ha benne vagy ebben az adatbázisban

Manapság egyre gyakrabban hallunk adatlopásokról, adathalászatról, ellopott jelszavakról. Az online életben kulcsfontosságúak a jelszavak, szó szerint értve is.

Az adatvédelmi alapozó cikksorozat olvasóitól előre is elnézést kérek a clickbait címért, ez az olvasmány most azoknak szól, akik nem tudják, mivel állnak szemben.

Az a bizonyos adatbázis

Amikor a hackerek megszereznek egy jelszót, bármely módszerrel, azt jó eséllyel értékesítik a sötét interneten, vagyis a dark weben. Idővel ezek a jelszavak nyilvánosságra kerülnek, bárki számára hozzáférhetővé válnak. Létezik egy oldal, mely összegyűjti ezeket, annak érdekében, hogyha véletlenül áldozatául esik valaki jelszólopásnak, időben értesüljön róla, ne akkor, amikor már megtörtént a baj.

Keresd fel a haveibeenpwned.com oldalt, írd be az e-mail címed, és ha piros lesz a kijelző, tudod mit kell tenned: a lehető legtöbb helyen cseréld le a jelszavad, és lehetőleg ne add meg ugyanazt több helyre. Sőt, semmiképp ne add meg ugyanazt több helyre!

Ha zöld, az sem jelent 100% biztonságot. Érdemes rendszeresen jelszót változtatnod, és semmiképp se használd ugyanazt több helyen. Tényleg ne!

Ha bővebben érdekel a téma, az Adatvédelmi alapozó cikksorozatunk foglalkozik adatvédelemmel, adatbiztonsággal, meg ilyen hasonló, érdekes témákkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek