- Hirdetés -
()

Az olyan elektronikus eszközök, mint az okostelefonok és a laptopok esetében a képernyő az egyetlen olyan fő alkatrész, amely könnyen megsérülhet. Elejtetted az okostelefonod? Véletlenül megsérült a laptopod? De a védőüveg még mindig sértetlen? Meglepődtél? Ezen nem kell. Ez azért van, mert a legtöbb elektronikus eszközben használt védőüveg más-más típusú.

Az okostelefonok kijelzővédelmének magyarázata

Gorilla Glass

A Gorilla üveg egy szuper termék, amelyet az amerikai Corning üveggyártó cég fejlesztett ki 2005 közepén. Gorilla üveg vagy alkáli-alumínium-szilikát lemezüveg először gyártják. Egyszerűen fogalmazva az aluminoszilikát azt jelenti, hogy az üveg alumíniumot, szilíciumot és oxigént tartalmaz. Az üveget ezután kémiailag megerősítik egy ioncserének nevezett folyamat során. Rendkívül magas hőmérsékleten, olvasztott káliumból álló sófürdőbe merítik. Az üvegben lévő kisméretű nátriumionok e folyamat során nagyobb méretű káliumionokkal cserélődnek ki. Az így kapott kémiailag megerősített üveget Gorilla-üvegnek nevezik.

A Corning ezt a terméket elsősorban a növekvő elektronikus életmód, különösen az okostelefonok és különböző más szórakoztató elektronikai eszközök számára fejlesztette ki. Erősen sérülés-, karc- és repedésálló. Képes arra, hogy az üvegben lévő hibákat megfékezze. Különösen kompatibilis az érintőképernyős technológiákkal, mivel támogatja a nagyon vékony képernyőket.

Ma már a Gorilla üvegnek számos változata létezik. A Gorilla-üveget táblagépekben notebookokban, hordozható médialejátszókban, számítógépekben és egyes televíziós kijelzőkben is használják. Ez az üveg is kiváló vizuális minőséget kínál, és könnyű is. A Gorilla-üveg azonban még a tartósságára vonatkozó állítások ellenére is törékeny. Ezeknek az üvegeknek a gyártása is sok időt és pénzt igényel.

Az okostelefonok kijelzővédelmének magyarázata

A Gorilla Glass egy alkáli-alumínium-szilikát nevű anyagból készül, amely alumíniumot, szilíciumot és oxigént tartalmaz. Ezek az elemek segítenek az üveglap megerősítésében. Az üveget a gyártási folyamat során forró káliumsó ioncserélő fürdőbe is bemártják, ami tovább növeli a felület szilárdságát és sérülésállóságát. Napjainkban a Gorilla Glass-t széles körben használják okostelefonok és táblagépek kijelzőinek borítására, valamint okosórákon és laptopokon. Megvédi a képernyőt a karcolásoktól és a repedésektől.

2005 óta, amikor a Corning Inc. elkezdett új módszereket kutatni az üvegük javítására, számos különböző Gorilla Glass-típust (vagy változatot, ha úgy tetszik) adtak ki: Gorilla Glass 1-6-os verzió, majd a Gorilla Glass Victus, a Gorilla Glass Victus+ és a Gorilla Glass Victus 2.

Minden új verzió jelentős fejlesztéseket tartalmaz az elődjéhez képest, és az újabb Gorilla Glass típusok keményebbek vagy vékonyabbak, mint elődeik.

Gorilla Glass Victus 2

A Gorilla Glass legújabb generációja a Victus 2 nevet viseli. Jobb ejtési teljesítményt nyújt durva felületeken, például betonon és aszfalton, és akár 1 méteres magasságból történő leejtést is túlél, felülmúlva a konkurens alumínium-szilikát üvegeket. A Samsung legújabb Galaxy zászlóshajó okostelefonjain található meg, mint például a Samsung Galaxy Z Flip5 vagy a Samsung Galaxy S24.

Gorilla Glass Victus+

A Gorilla Glass Victus továbbfejlesztett változata, amelyet a Samsung készülékekhez szabtak. A normál Gorilla Glass Victushoz képest a Plus változat állítólag jobban ellenáll a karcolásoknak. Olyan telefonokon találhatod meg, mint a Samsung Galaxy S22, a Samsung Galaxy A55 vagy a Samsung Galaxy A35.

Gorilla Glass Victus

A 2020-ban bevezetett Victus üveg kétszer olyan ellenálló a karcolásokkal szemben, mint a Gorilla Glass 6, és majdnem kétszer olyan ellenálló az esésekkel szemben. Akár 2 méterről történő esést is túlél, a tesztek szerint pedig akár 20 esést is kibír 1 méterről. Összehasonlításképpen a Gorilla Glass 6 15 esést volt képes túlélni 1 méteres magasságból. Számos okostelefon rendelkezik ilyen üveggel, mint például a Google Pixel 8, a Xiaomi 13 Ultra vagy a Motorola Edge 40 Pro.

Gorilla Glass 6

A Corning Inc. 2018. július 18-án adta ki a strapabíró üveg ezen iterációját. Akár 1,6 méteres magasságból történő esést is kibír, és a vállalat laboratóriumi tesztjei szerint a Gorilla Glass 6 akár 15, 1 méteres magasságból durva felületre történő leejtést is túlélt. Ezzel kétszer jobb és ellenállóbb, mint a Gorilla Glass 5. Összehasonlításképpen a Corning Inc. szerint a legtöbb versenytárs még az első ejtést sem tudta túlélni.

Gorilla Glass 5

2016 júliusában jelentették be. A Gorilla Glass 5-t továbbfejlesztették, hogy akár négyszer ellenállóbb legyen leejtéskor, mint az előző verziója. A Corning Inc. azt ígérte, hogy a Gorilla Glass ezen változata akár 80%-ban túléli az 1,6 méteres, arccal lefelé, durva felületre történő eséseket. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen üveget használó okostelefon akkor is túlélheti, ha például fényképezés közben ejti le. A Gorilla Glass 5-öt sok készülékben használták és használják még ma is.

Gorilla Glass 4

A vállalat felmérések során rájött, hogy az emberek leginkább amiatt aggódnak, hogy leejtik az okostelefonjukat a földre, és megreped a képernyő. Ezért a 2014 végén bejelentett Gorilla Glass 4 esetében a Corning Inc. az üveg javítására összpontosított, hogy az sokkal ellenállóbb legyen az esésekkel szemben. Állításuk szerint 1 méteres magasságból történő leejtéskor a Gorilla Glass 4 “az esetek 80%-ában ellenáll a törésnek”.

Gorilla Glass 3

Ez egy erősebb, rugalmasabb és karcállóbb Gorilla Glass volt, mint korábban. 2013, a Gorilla Glass 3 megjelenésének éve volt az az év, amikor a gyártók is elkezdtek érdeklődni az iránt, hogy ezt az edzett üveget laptopokon és érintőképernyős hibrid készülékeken használják.

Gorilla Glass 2

2012-ben debütált, és 20 százalékkal vékonyabb volt az eredeti változatnál. Természetesen megtartotta az összes többi tulajdonságát, például a szívósságot és a karcállóságot, de mindezt úgy tudta megtenni, hogy közben vékonyabb volt. Ez sok okostelefon-gyártó számára tökéletes volt, hiszen így vékonyabb készülékeket tudtak tervezni és gyártani.

Gorilla Glass 1

Az első Gorilla Glass az első iPhone-on jelent meg 2007 januárjában. Ez volt az első alkalom, hogy a Gorilla Glass-t fogyasztói elektronikában használták. Ennek oka úgy tűnik, hogy az Apple vezetőjének, Steve Jobsnak az volt a vágya, hogy műanyag helyett üveget használjon a vállalat új iPhone-ján. Akkoriban azonban az üveg könnyen megrepedt, ezért Steve Jobs találkozott a Corning Inc. vezérigazgatójával, és miután megismerte a Gorilla Glassra vonatkozó kutatásukat, azonnal megrendelte. Az Apple iPhone-on használt Gorilla Glass 1,5 mm vastag volt, és oleofób bevonattal rendelkezett. Karc- és repedésálló, valamint ujjlenyomat- és foltálló volt.

Mielőtt továbblépnék, szeretnék egy kicsit hosszabban beszélni a Gorilla Glassról. Tudom, hogy elég sok információt kell megemészteni, ezért úgy gondoltam, hasznos lenne, ha az összes lényeges részletet egy táblázatba foglalnám. Íme tehát a főbb technikai különbségek a különböző Gorilla Glass verziók között:

Az okostelefonok kijelzővédelmének magyarázata

Az okostelefonok kijelzővédelmének magyarázata

Dragontrail glass

A Corning Gorilla üveghez hasonlóan ezt az üveget a japán AGC Inc. dobta piacra 2011-ben. A Dragontrail üveg magas ioncserével rendelkező alumínium-szilikátból készül. Ez azonban ólom, arzén és antimon felhasználása nélkül készül, így környezetbarát. Ezt egy szabadalmaztatott vegyszer alkalmazásával érik el, amely erősíti az edzési folyamatot.

Ez egy karcálló, rugalmas és erős üveg, amelyet elsősorban okostelefonok és táblagépek védelmére használnak. A Dragontrail üveg nagyszerű textúrával rendelkezik, és jobb, mint a legtöbb üveg és műanyag. Ezáltal a szenzor- és szkennereszközökben is jobban előtérbe kerül a használata, például a szenzorablakok és a szkennerágyak esetében. Egyedülálló vékonyságával és gyönyörű felületkezelésével éppen a megfelelő választás a mobil érintőképernyős készülékek kijelzőihez. Bár nem olyan népszerű, mint a Gorilla üveg, a Dragontrail üveg lassan, de biztosan megveti a lábát az üvegpiacon. A kedvező árú és néha középkategóriás androidos telefonokon is megtalálható, mint például a OnePlus Nord 3.

Panda glass

A Panda üveg vagy a Panda King üveg ismét egy alumínium-szilikát üveg, hasonlóan a Gorilla üveghez. A kínai Tungshu Group vállalat gyártja Pekingben. A Panda üveget védőborító üvegként használják az elektronikus eszközökben. Ugyanazt a technológiát alkalmazzák itt is, mint a Gorilla üveg gyártásánál. A Motorola és a Nokia néhány kiemelkedő vállalat, amelyek a Panda üveget használják elektronikai termékeikhez.

A fő különbség az, hogy a Panda üveg egy olcsóbb alternatíva, amely mégis karcállóságot biztosít. Ugyanakkor nem nyújt nagy rugalmasságot, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esélye annak, hogy az okostelefon képernyője eltörik. Bár nem túl gyakori, a Panda Glass-t olyan okostelefonokon találhatod, mint az OPPO Reno11 F, a Realme C35, a Motorola Moto G23 és a Xiaomi Poco C55.

Xensation glass

A Xensation üveg egy kémiailag erősített lítium-alumínium-bór-szilikát (LABS) üveg, amelyet elektronikus eszközök burkolataként használnak. A német SCHOTT cég gyártja. Az üvegtechnológia legújabb innovációit alkalmazza, hogy ez az üveg könnyű, tartós, rendkívül rugalmas, átlátszó és a legmagasabb minőségű legyen. Ez az üveg óriási hasznát veszi, különösen az összehajtható okostelefonok esetében. Az iparági jelentések szerint ez az üveg 20%-kal nagyobb hajlítási szilárdsággal rendelkezik más hasonló termékekhez képest, így a termék extra tartós.

Bármilyen üveget is használnak, csak iparági tudományos tesztek bizonyíthatják, hogy melyik üveg a legjobb.

Ceramic Shield

A Ceramic Shield egy olyan üvegtechnológia, amelyet a Corning fejlesztett ki, ugyanaz a vállalat, amely a Gorilla Glass-t is gyártja. A Ceramic Shield azonban kizárólag az Apple iPhone-ok számára készült, az iPhone 12 szériától kezdve. A Ceramic Shieldet úgy tervezték, hogy még magasabb szintű védelmet nyújtson, mint a Gorilla Glass, legalábbis ami a cseppállóságot illeti. A Gorilla Glasshoz képest a Ceramic Shield összetétele apró kerámia nanokristályokat tartalmaz. Ez fokozza az üveg ellenálló képességét, és a kristályok nagyon kis méretének köszönhetően megőrzi az üveg átlátszóságát.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -