A Xiaomi bejelentette 123. termékét, a Xiaomi Loock Classic ujjlenyomat olvasóval ellátott ajtózárát. A MiHome család legújabb tagja remekül egészíti ki a nyitásérzékelőket, a kül-, és beltéri kamerákat. Most vált igazán egy egésszé a Xiaomi otthoni biztonsági rendszere. Otthonunk, munkahelyünk, nyaralónk biztonságának minőségi, ugyanakkor költséghatékony megoldása. Ismerkedjünk meg közelebbről is az új kütyüvel.

Tudtad, hogy a standard lakáskulcs napjai meg vannak számlálva?

Ez igaz! A technológia hamarosan felzárkózik, és otthonaink jobbak és biztonságosabbak lesznek. A biometrikus ujjlenyomatok az ajtózáraknál is megjelentek, és otthonunk biztonságát reformálják meg. Már számunkra sem elérhetetlen!

Mint tudhatjátok, a Xiaomi több partnere is az úgynevezett “közösségi finanszírozás”-ból hozza létre termékeit, melyet aztán az anyacég, a Xiaomi szárnyai alatt értékesítenek. A partneri hálózat igen szerteágazó, hiszen rengeteg területen vannak jelen.

A biztonsági zár 4 különböző feloldási módszerrel is rendelkezik:

  • ujjlenyomat feloldás
  • Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatott mobiltelefon alkalmazással
  • jelszóval
  • “fizikai” kulcs használatával

A legfontosabb feloldási pont az ujjlenyomat felismerő szenzor, amely nem tárolja az ujjlenyomatot (ujjlenyomat-taszító bevonatának köszönhetően nem marad nyoma az érintésünknek) és erős, ellenálló anyagból készült. A kilincs egy varrat nélküli (egyben megmunkált) technológia alkalmazásával készül, amely 100.000-szeres nyomáspróbával képes ellenállni (nem mutatkozik anyagfáradás), ezért a gyártó 10 év garanciát vállal, mindenféle ellenőrzés szükségessége nélkül. A kilincs tövébe (a forgáspontra) integrált szenzor gyorssá, és kényelmesség teszi az ujjlenyomat érzékelést. Továbbá ergonomikus, modern látványt nyújt, ezáltal különféle ajtótípusokba is beépíthető.

Ami az ujjlenyomat-felismerési technológiát illeti, a gyártó szerint az ajtózár élő ujjlenyomat-chipet használ, ahol minden belső adat egy független biztonságos helyen tárolódik. A technológia révén az átlagos 14-55 éves korosztály helyett már a 7-70 éves korosztályt is képes nagy biztonsággal azonosítani, 0.0005% hibaaránnyal.

Az intelligens modul összetett tanulási képességgel rendelkezik. Gyorsabban tanul, és a gyakoribb mintákat is hamarabb felismeri. A zár nagyon jól viseli a szélsőséges időjárási körülményeket is. Rendkívül magas vagy alacsony hőmérsékleten, -25 Celsius foktól 55 Celsius fokig hibátlan a működése.

A zár riasztóra köthető. Így amennyiben illetéktelenek próbál bejutni, és megrongálja zárat, vagy 15x próbálkozik (nem regisztrált) ujjlenyomat feloldással, illetve 5x hibás jelszóval, a zár riasztást küld a központi riasztó felé.

Jelszavas feloldás esetén a panel ujjlenyomat-taszító bevonatának köszönhetően nem látszik a kódunk helye. Egy anti-peeping virtuális jelszóval rendelkezik, amely egy 16 jegyű jelszó, melyet valódi jelszóval kell kiegészítenünk. Ez a saját kód mindössze 6 számjegy.

 

 

 

A kulcs pontos helyét, és annak nyitási módszerét, a gyártó biztonsági elővigyázatosságból nem publikálja!

A  Loock Classic fekete, és opcionálisan ezüst színben is elérhető. Modern vonalainak köszönhetően az ajtónk dísze lesz.

A panel mérete: 353mmx78mmx30mm

Szín: Titán ezüst, fekete
Anyag: cinkötvözet
Felhasználhatóság: családi ház, lakás, iskola, iroda
Felszerelhető: Fa ajtóra / Biztonsági ajtóra / tűzálló ajtóra / rozsdamentes ajtóra
Zár: fűrészeléssel szemben ellenálló, lopásálló

Tápellátás: 8db AA alkáli elemek (nem tartozék)

A Kínai ár 1699 yuan ($ 256). Az ár magában foglalja az otthoni (Kínában) telepítést is.
Az európai beszerzés a szokásos kínai webshopok egyikén történhet. Ára $350-400 (Kb. 88-90e Ft)Ha érdekel, itt rendelheted meg.

Összehasonlítva pl. a Samsung hasonló termékével, a Xiaomi jóval olcsóbban kínálja a ugyanazt a biztonságot. Minőség terén pedig meg is haladja azt.

Köszönöm Avar Szilveszter segítségét a cikk elkészültében!