KezdőlapHírekAz elektromos roller nem gyerekjáték, hanem reális alternatíva

Az elektromos roller nem gyerekjáték, hanem reális alternatíva

Az első elektromos roller nagyjából két évtizede gurult ki az utcára és a maga idejében még inkább csak egy mókás játékszernek tűnt. Ez persze nem csoda, hiszen a sebességével és a hatótávolságával is komoly problémák voltak. Ebből fakadóan az áttörés elmaradt, azonban akadt néhány cég, amely komoly fantáziát látott e termékcsoportban.

A technológia, többek között az akkumulátorok és az elektromos motorok evolúciójának köszönhetően néhány évvel ezelőtt az elektromos rollerek óriási fejlődésen mentek át. Több óriási, befolyásos konszern is meglátta a fantáziát e modellekben, így például a Xiaomi is, és teljes gázzal kezdtek bele a fejlesztésekbe, illetve persze hirtelen sok modell vált elérhetővé.

Ennek köszönhetően Amerikától Európán át a Távol-Keletig számtalan országban és metropoliszban tűntek fel az elektromos rollerek. Azonban sokan még mindig tamáskodóak, nem hiszik, hogy e masinák valóban alkalmasak lehetnek a városi közlekedésre. Igazuk van? Ezt a kérdést vettük górcső alá a fontos paraméterekre fókuszálva.

Hatótávolság

E téren óriási előrelépést sikerült elérni, hiszen például a Xiaomi elektromos rollereinél a hatótáv már elérheti akár a 45 kilométert is. Ez pedig azt jelenti, hogy akár az egész városon is át lehet vágni, és így arra is lehet használni egy ilyen terméket, hogy munkába járjunk vele.

xiaomi elektromos roller

Az akksi töltése pofonegyszerű, csak csatlakoztatni kell a hálózati áramforráshoz, és a telep néhány óra alatt teljesen feltöltődik. Szóval a nap végén indulhatunk is vele haza. Ráadásul ha lemerül a telep akkor sincs vész, hiszen a hagyományos úton lehet lábbal hajtani őket. Emellett össze is hajthatóak, és ennek révén viszonylag egyszerűen fel lehet velük szállni vonatra, metróra vagy buszra is akár.

Sebesség

Általában 20-25 km/h az elektromos rollerek végsebessége. Bőven tudnának többet is, azonban gyárilag “le vannak fojtva”, hogy ne száguldozzanak velük felelőtlenül a népek. Akadnak olyanok, akik erre nem figyelnek, és kaphatóak olyan elektromos rollerrek is, amelyekkel 50-60 km/h sebességgel lehet száguldani, ez azonban a hazai utakat és a rollerek kis kerekeit figyelembe véve szinte extrém sportnak számít. A 25 km/h tempó egyébként nagyjából az a sebesség, amivel a biciklisek csapatják.

Gyorsulás

E téren a jobb eszközök simán leverik a kerékpárosok többségét. Tehát azzal nincs gond, hogy a felhasználó hamar “üzemi sebességre” gyorsuljon, nem kell tötymörgéstől tartani.

Nehéz terep

A ma modern elektromos rollerek képesek emelkedőn is haladni, bár ilyenkor – az utas tömegétől is függően – némileg csökken a sebesség. De nem lassulnak le annyira, mint mondjuk egy átlagos biciklista.

Biztonság

Amennyiben egy ilyen termék megfelelő műszaki állapotban van, akkor alkalmas arra, hogy akár a közúton is közlekedjenek vele, legalábbis a Xiaomi elektromos rollerekkel mindenképpen ez a helyzet. Vannak rajtuk erős lámpák elől-hátul, és a hatékony, ABS-sel kiegészített fékrendszer sem hiányzik, tehát a megállás sem lehet probléma. Tehát sok kerékpárnál egyenesen biztonságosabbnak is tekinthetek.

Veszélyes?

Persze hogy az, egy vattacukor is lehet veszélyes, ha rosszul használják. Egy elektromos rollerrel is lehet esni, karambolozni, balesetet okozni, és sérülést szenvedni. Vigyázni kell, és természetesen nem árt a védőfelszerelés sem.

xiaomi elektromos roller

De hát ma már egy bringához is szinte kötelező kiegészítő például a bukósisak, ha az ember felelősen gondolkodok.

Kezelés, irányítás

Egyáltalán nem szükséges hozzá semmilyen műszaki végzettség, vagy elektronikai jártasság. Nagyon hamar bele lehet jönni egy ilyen típusú jármű irányításába. Viszont a KRESZ ismerete azért fontos (még akkor is, ha a használójának nincsen jogosítványa), főleg ha valaki közúton szeretné használni. Jogsi  a KRESZ szerint nem kell hozzá, de ez szerintünk csak ideig-óráig lesz így.

Alkalmas városi közlekedésre?

Egy megfelelő állapotban lévő modern elektromos roller egyértelműen alkalmas a városi közlekedésre. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, mert halk, környezetbarát és kevés helyet foglal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek