Az egészségesebb levegőért – Xiaomi SmartMi párásító bemutató és teszt

10347
- Hirdetés -

A Xiaomi közösségi platformja még 2018. februárjában mutatott be 3 háztartási eszközt. A hősugárzó, és autós inverter mellett talán az egyik legérdekesebb eszköz a SmartMi Water Humidifier, azaz a párologtató volt.

Szilveszter újabb tesztjét olvashatjátok:
Megérkezett hozzánk is a SmartMi párásító készülék. Sokan gondolják, hogy „á…nekem nem kell”, pedig célszerű a levegő páratartalmát 55-60% közt tartani. Én is azt hittem, hogy nincs rá szükség, de a folyamatos nyálkahártya kiszáradás, bőrszárazság, szemkiszáradás, mind azt jelzi, hogy a lakásunk túl száraz. Ehhez hozzá is járulunk jócskán, mert talán túl sokat is használjuk a klímát, amiről tudjuk, hogy szárítja a lakást…Nem volt más lehetőség, mint beszerezni egy ilyen párásítót. Miért is van erre szükség? Minél hidegebb a levegő, annál kevesebb vizet képes magával szállítani. Ezért lesz a télen sokat szellőztetett lakás is száraz, pedig máshogy gondolnánk. Segíthet a vizes ruhák teregetése, vagy a cserépedényben a víz párologtatása a radiátorra akasztva. Az első megoldás nem túl látványos, a második pedig elég balesetveszélyes, ha kisgyerek is van a lakásban. Nyáron mindkettő dolog a majdnem bukta kategória, mert a szabad levegőn hamarabb száradnak a ruhák, tehát kint teregetünk, a hideg radiátoron meg nehezen párolog a víz. Természetesen a szálló port is jobban megköti a párásabb levegő, de a vírusok is nehezebben jutnak a szervezetbe, ha megfelelő értéken tartjuk a lakásunkat. Használok Air Purifiert is, láthatóan kevesebb a por a berendezés használatával. Mindent a család egészségéért!!! Legelső körben érdemes egy páratartalom mérőt beszerezni, ezek az eszközök „pár” száz forinttól kezdődnek…

Sokat gondolkodtam, nézegettem a termékeket itthon és külföldön egyaránt. Árfekvésben ezt a 40-50 ezer forintos kategóriát céloztam meg, de az egészség oltárán bármennyit feláldozok, ha arról van szó! Hamar eldöntöttem amikor megjelent a SmartMi Humidifier a kínálatban, hogy ő lesz a megfelelő. Integrálható a rendszerbe, „nem” vízkövesedik, majdnem nulla gondoskodással működik, csak víz legyen benne.

Bontogassunk….

A terméket ismét a DPD hozta, kicsit meggyötörve, de épségben. A csomagolás a szokásos újrahasznosított, pedig vártam volna egy fehér, elegánsabb csomagolást. No, de sebaj, nem a külső a lényeg, hanem ami a kartonban lapul. Kibontva, egyből a használati útmutató fogad, amit gondoltam első körben átnyálazok, mert így szoktam meg. Kár volt, ismét csak kínaiul van benne leírás, de a piktogramok sokat segítenek a holmi összeszerelésében. Nem mintha olyan nehéz lenne, hogy a műszaki egyetemet kelljen hozzá gyorsan elvégezni. Mindent szépen becsomagoltak egyesével, hogy szállítás közben ne essen baja, vagy ne karcolják össze egymást az alkatrészek. Lényegében 3 darabban érkezik, plusz a szokásos 4 kilométernyi ragasztószalag alatt egy EU átalakító. Egy víztartály, ami 4 liter vizet képes magába tárolni, egy műanyag 36 részes méhsejt kinézetű lepárlókorong, ezzel fogja a vizet forgatni, előkészíteni a párásításhoz és egy vezérlőegység, ami magában foglalja a motort, és az okos elektronikát. Megmunkálása nem kétséges, hozza a Xiaomi érzést. Semmi sem lötyög, vagy zörög a gépen, minden szépen illeszkedik. A gombok is finom nyomásra már aktiválják magukat, érintőgomb érzésünk támad, nem kell erőszakoskodni vele. Igazi mestermunka, de ezt már el is várjuk! Sorjás anyagkicsordulás, vagy nem megfelelő vágásnak nyoma sincs, úgy készült, ahogy a nagykönyvben le vagyon írva! Mindent kicsomagolva jöhet az első tesztüzem..

Bekapcsoljuk…

Összeszerelése nem nehéz, mint fentebb leírtam. A víztartállyal kezdünk, ebbe kerül a keréksor, amit egy vájatba kell csak egyszerűen belehelyezni, majd a tetejére a vezérlés. Ennek az alján látunk egy érdekes csatlakozót, ami pont beleillik az alsó részbe. Ha nincs rendesen összeszerelve, a gépünk nem hajlandó elindulni. Ha jobban körülnézünk rajt, a hátsó oldalon elrejtőzött a szenzornyílás, itt méri a hőmérsékletet és páratartalmat. Már csak keresnünk kell egy kínai fali dugaljat, vagy használhatjuk a hozzá kapott EU átalakítót. Feltöltöttük megfelelő mennyiségű sima csapvízzel. Találunk rajt egy MAX jelzést is a biztonság kedvéért. 4 liter víz fér a tartályba, ekkor érjük el a jelzésszintet.  Minden kész a levegőnk párásításához. Bedugva a berendezést a 230V-os dugaljunkba, várjuk a csodát. Bekapcsoláskor egy  sípolás jelzi, hogy a rendszer üzemkész, elindul a párásítás. „Manuális” módban (nem okos eszközként) is elvégzi a rábízott feladatot. A levegő javítására auto módban kezd neki, de ezt megváltoztathatjuk a jobb oldali gomb nyomkodásával. Három fokozatú intenzitással tudunk dolgozni, mi megmaradtunk az auto módban. A kerék szépen lassan kezd el forogni a vízben és az innen lecsorgó vizet igyekszik elpárologtatni. Ebben segítségére van egy infra porlasztó is. A bal oldali gombbal, egyszerűen lekapcsolhatjuk a „kijelző” fényeit, éjszakai sötétségben nem szeretik sokan, ha egy led is világít a szobában, vagy a WIFI-t kapcsolhatjuk vele. Ez a funkció nekem nem sikerült… Manuális módban sok minden beállítás nincs rajt, szépen csendben teszi a dolgát. De mivel a kütyünk SMART, tehát integrálható az MiHome okosotthon rendszerébe.

Integrálás…

MiHome bakapocsolása után a hozzáadandó elemeknél azonnal megtalálja a Humidifiert.

Ezt a szokásos módon kell „installálni” a rendszerbe. Wifi-t kér, next>next>next. Tudni kell, hogy BLE Gateway-ként is szorgoskodik. Ha nincs bekapcsolva a telefonunkon a BT erre felszólít minket telepítéskor (miért?). Amint sikerült felismertetni, azonnal bekerül a többi smart holmink közé. Rákattintva kapunk egy szép hátteret, 3 gombot és adatokat. Megjeleníti a helység hőmérsékletét, páratartalmát, és a víz mennyiségét. A gombokkal tudjuk távolról is szabályozni, de ez már alapfeltétel egy okosotthon berendezésnél. A 3 virtuális gomb nem túl bonyolult a dolog, ki/be kapcsolás, sebességszabályzás és egy időzítő funkciógomb. Erre lesz legkevésbé szükségünk szerintem… A menüben felfelé pöccintéssel előcsalogatható pár nem lényegtelen apróság. A led világítást ki be kapcsoló gombot, hang némítást, Parental Control-t. Ezt bekapcsolva, a humidifier csak applikációval hajlandó cseverészni, kézi vezérlés letiltva. Ez kisgyerekek esetén lehet fontos. Kérhetjük egy kapcsolóval, hogy ha az eszközünk meghibásodna, akkor küldjön jelzést nekünk. Ez már alap szerintem. A végére hagytam egy olyan kapcsolót, amit nehezen tudok értelmezni, de szerintem ez a lakásszárító funkció, azaz maximum 8 órát hajlandó párásítani az eszköz. A fenti menüben találhatjuk inkább az érdekességeket, itt látható pl. a BLE gateway funkció és az, hogy van-e a közelben valamilyen Bluetooth képes mütyűr. Nálam azonnal felismerte az LCD kijelzőket és a virágok mellé dugott palántafigyelőt. Automatizálásra is van lehetőségünk, akár egy kapcsolóval, vagy mozgásérzékelővel elindítható. Beállítható, hogy az LCD hő és páramérő eszközünk indítsa, vagy kapcsolgassa. Ennek látom is értelmét, mauális módban nem kapcsol le, automata üzemmódban is folyamatosan párologtat 8 órán keresztül, ha használjuk a DRIED funkciót. General settings, a megszokott, itt tudunk frissítéseket letölteni, BLE gateway-t figyelni és a szokásos network info-kat kinyerni. Frissítés azonnal érkezett rá, változást nem vettem észre, a menü egy kis része még sajnos így is kínai nyelvezetű.

Végszó…

Párásítónk remekül teszi a dolgát, automata módban kb 8-10 óra alatt végez egy adag vízzel, amivel a lakásunk páratartalmát megemelte 58-60%-ra. A grafikonos ábrán jól látszik, hogy éjjelre bekapcsolva hagytam a gépet, brutális emelkedéssel szökött felfelé a páratartalom, jól is aludtam aznap éjjel. Megfigyelhető lakásunk szárazsága, nem bekapcsolt géppel azonnal leesik 44%-környékére.

Szerintem, aki ilyen problémával küzd, annak mindenképp érdemes egy párásító berendezést beszereznie, nem csak azért mert jól néz ki a purifier mellett, hanem azért is mert a száraz levegő a családunk minden tagjára veszélyes lehet! Ez többszörösen igaz a csecsemőkre és kisgyerekekre! Nem mondható olcsó terméknek, de mint az elején említettem is, az egészség a legfontosabb, arra igyekezzünk nem sajnálni a pénzt! Ára 45.000 körülire tehető, tudom, vannak ennél olcsóbb és drágább készülékek is, amik nagy valószínűséggel ugyanezt a hatást érik el. Nekem ez tetszett, ez illik bele a képbe!

A termék megvásárolható az alábbi linken: https://goo.gl/E7Q4Wx
A tesztkészüléket köszönjük a GearBest-nek!

 

- Hirdetés -