KezdőlapHírekAz Android Thingsnek kampó - mit jelent ez számunkra?

Az Android Thingsnek kampó – mit jelent ez számunkra?

Sajnos az emúlt időszakban egyre-egyre szűnnek meg termékvonalak (Xiaomi A széria), és jó projektek, nem csak, de főként a Google háza táján is. A Google Graveyard nevű oldal remekül összeszedte, milyen Google projektek végezték a virtuális temetőben.

Az Android Things eredetileg egy Android alapú IoT projektnek indult, a fókusz a csináld-magad-IoT-n volt, még jópár évvel ezelőtt. Aztán 2019-ben fordult a kocka: főszerepbe kerültek az okos kijelzők, Google Assisztens képes eszközök, a platform átalakult, s míg korábban Raspberry Pi-ken futott az OS, később az okostelefon szintű hardverek kerültek többségbe.

Ez alapvetően nem volt rossz, abból a szempontból, hogy érdekes új termékek jelentek meg, mint például az okosotthon-vezérlésre hivatott Lenovo Smart Display, vagy éppen a Xiaomi új okoskijelzője.

Ezen eszközök egy régebbi okostelefon hardverével rendelkeznek, specifikációk terén nem élvonalbeliek tehát, de céleszközök, meghatározott feladatokat látnak el, épp ezért ez nem is akkora probléma.

Mi lesz most, hogy “vége” az Android Thingsnek?

Hivatalos, konkrétumokat tartalmazó álláspontot sehol sem találtam, azonban az én olvasatomban itt arról van szó, hogy a projekt a hardvergyártók számára továbbra is elérhető lesz, hiszen maga a Google is használja a platformot a Xiaomin kívül (pl. a Nest Hub esetén).

Mennyire biztonságos ez a platform?

Nos, úgy tűnik, 2019 óta nem érkezett frissítés az Android Thingshez, legalábbis a bárki számára elérhető változathoz. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy például a Lenovo vagy éppen a Xiaomi ne foltozná az Androidban lévő biztonsági réseket, de jelentheti.

Épp ezért azt mondom, járjatok utána, mit vesztek, milyen gyakran kap frissítéseket, ha kap egyáltalán, és gondoljatok arra, hogyha valamiből gond lehet, abból gond is lesz – ergó bármilyen hiperbiztonságosak is ezek az eszközök, nem javallott a hálószobába is tenni belőlük. Persze, ha nem szeretnéd magad viszontlátni valahol, ahol szerintem senki se szeretné 😀

Nyitókép forrása: blog.emtrion.de

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek