Újabb meghökkentő videó került fel az Ameca nevű robotról, aki félelmetesen emberszerű reakciókkal képes reagálni az eseményekre. 

Korábban már írtunk Amecáról, a brit Engineered Arts által fejlesztett humanoid robotról, aki az emberi mimika és érzelemkifejezések szinte teljes tárházával rendelkezik, és tulajdonképpen majdnem úgy artikulál, mint egy igazi, hús-vér ember. A mérnökök úgy jellemezték Amecát, mint egy “tökéletes humanoid robotplatform az ember-robot interakcióhoz“.

A fejlesztők most egy újabb videót tettek közzé arról, hogyan reagál Ameca a környezetében zajló eseményekre. A felvételen az látható, hogy a robot a szemével követi a mozgó ujjat, majd összeráncolja a szemöldökét, és elhárítja a kutató kezét, amikor az belép az intim szférájába.

„Ez már kezd kiborítani minket az Engineered Arts-nál, pedig már megszokhattuk volna” – reagáltak a kutatók Ameca kétségkívül látványos, de mégiscsak félelmetesen emberszerű viselkedésére.

A The Verge egy korábbi beszámolója szerint Ameca jelenleg nem tud járni, de a jövőben ezzel a képességekkel is szeretnék felruházni. Az Engineered Arts közlése szerint a januári CES 2022 kiállításon élőben is látható lesz a humanoid robot.

A cornwalli székhelyű cég egy másik robotot is bemutatott nemrégiben, ami ha lehet még emberszerűbb mimikával bír, mint a fentebb látható egyed. Mesmer megalkotásánál a készítők igyekeztek tökéletesen megformálni az emberi csontszerkezetet, bőrszerkezetet, és élethű arckifejezést adni a botnak.