Bemutatkozott Ameca, a brit Engineered Arts fejlesztői által tervezett robot, aki kétségkívül látványos és néhol félelmetesen emberszerű viselkedésre képes.

 Bár a koronavírus-járvány sok iparágat padlóra küldött, akadnak olyan területek is, amelyeknek kifejezetten jót tett a fennforgás. Az érintésmentes megoldások és az automatizáció előtérbe kerülésével a humanoid, vagyis emberszerű robotok fejlesztése is felgyorsult, egyre több cég mutatja be saját prototípusát, igaz nem mindenki azonos céllal.

A brit Engineered Arts által fejlesztett robot, Ameca az emberi mimika és érzelemkifejezések szinte teljes tárházával rendelkezik, tulajdonképpen majdnem úgy artikulál, mint egy igazi ember. A robot közben a kezeit és a fejét is mozgatja, amelyek nagy része tökéletesen természetes mozdulatnak hat. A fejlesztők úgy jellemezték Amecát, mint a “tökéletes humanoid robotplatform az ember-robot interakcióhoz“.

A The Verge beszámolója szerint, Ameca jelenleg nem tud járni, bár valamikor ezzel a képességekkel is szeretnék felruházni a készítők. Az Engineered Arts közlése szerint a  januári CES 2022 kiállításon élőben is látható lesz a humanoid robot.

Ameca már önmagában is épp elég félelmetes, ám a cornwalli székhelyű cég egy másik robotot is bemutatott nemrégiben, ami ha lehet még emberszerűbb mimikával bír, mint a fentebb látható egyed. Mesmer megalkotásánál a készítők igyekztek tökéletesen  megformálni az emberi csontszerkezetet, bőrszerkezetet, és élethű arckifejezést adni a botnak. Hogy ez mennyire jött össze, azt a videó alapján mindenki döntse el saját maga.