KezdőlapHírekA Xiaomi válaszlépése az Amerikai szankcióra: Per és GMS tiltás

A Xiaomi válaszlépése az Amerikai szankcióra: Per és GMS tiltás

Nem régiben írtunk róla, hogy az USA leköszönő elnöke, Donald Trump újabb 9 kínai céget vett fel a honvédelmi engedélyezési törvény alapján összeállított minősített szervezetek feketelistájára.
Bár az új elnök, Joe Biden nem vonta vissza elődje döntését, de “trónra” kerülése után rengeteg jogorvoslati és felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, melyek az előző vezetés idején született gazdasági döntések eltörlését, enyhítését, vagy legalább felülvizsgálatát kérik. A Xiaomi nem várta ki, míg az új elnök napirendre tűzi a cég által benyújtott kérelmet, azonnal pert indított a döntés ellen.

A Vállalat álláspontja szerint, a döntés, amellyel az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és Pénzügyminisztérium, az NDAA alapján, a Vállalatot a „Kínai Kommunista Hadsereg Vállalataként” határozta meg, nem felel meg a tényeknek és megfosztotta a Vállalatot a törvényes jogorvoslat lehetőségétől. Véleményük szerint az USA döntése, illetve az odáig vezető folyamat alkotmányellenes, de legalábbis törvénytelen volt, a perben pedig Lloyd Austin védelmi minisztert és Janet Yellen pénzügyminisztert is alperesként nevezték meg, tehát a legfontosabb kormányhivatalokból kettőt is perbe fogtak.
A címben szereplő rövidítés, a GMS, sokak számára idegen lehet, így némi magyarázattal szolgálok. A Google Mobile Services a Google alkalmazásai, amelyek gyakran előre vannak telepítve Android-eszközökre. A GMS nem része az Android nyílt forráskódú projektjének (AOSP), ami azt jelenti, hogy egy Android- gyártónak licencet kell beszereznie a Google-tól ahhoz, hogy törvényesen előre telepítse a GMS-t egy Android-eszközön. Ezt a licencet a Google biztosítja licencdíj nélkül. Ám ez a szolgáltatás utólag is beszerezhető, telepíthető, legális és illegális formában. Régi Xiaomi rajongóknak ismerős lehet a GAPS kifejezés vagy a Kínából rendelt telefonokhoz a Google Installer.

Kínában a Google szolgáltatásai eddig is tiltva voltak, de fel lehetett telepíteni, ha valaki nagyon akarta, a Xiaomi alkalmazás áruházból letöltött Google Installer alkalmazással. A Xiaomi úgy döntött, hogy kínai MIUI 12.5 kiadással ezt a lehetőségtől is megfosztja a felhasználókat, ugyan is rendszer szinten tiltva lett a Google bármilyen alkalmazásának is a telepítése. Ahhoz, hogy egy kínai felhasználó mégis megtehesse, nyitni kell a bootloadert és utána custom rommal máris “élvezheti” az amerikai cég szolgáltatásait.

Kíváncsian várjuk, hogy fog alakulni a történet, figyelemmel kísérjük a fejleményeket és írni fogunk róla. Maradjatok velünk!

Szabó Kornélhttps://helloxiaomi.hu/
2013 óta foglalkozok a Xiaomi termékeivel, először a MIUI rendszerrel ismerkedtem meg és teremtettem meg a rajongói bázist, a MIUI fórumon. 2017 óta írom a cikkeket a Hello Xiaomi hírportálra, ami mára, az ország legnagyobb Xiaomi márkával foglalkozó oldala lett.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek