Wang Xuan Ran 2010-ben csatlakozott a Xiaomi szoftver technológia fejlesztő csapatához. Több mint két évvel ezelőtt a Xiaomi kamerák szoftver algoritmusainak fejlesztéséért volt felelős, az elmúlt két évben pedig a Xiaomi képalkotó technológiai fejlődése elválaszthatatlan a Xuan Ran csapatától. Írt egy részletes Xiaomi AI fényképezőgép műszaki bejegyzést, amelyben mindenki közelebbről megismerheti. (Kínairól fordítva…)
Wang Xuan Ran:

A Xiaomi új generációs AI fényképezőgép-technológiája a Xiaomi Mi 10  bemutatókonferenciáján került ismertetésre. A Xiaomi AI fényképezőgép új generációja hangsúlyozza az AI befolyását a Xiaomi Mi 10 Pro-ban, és reprezentatív munka a Xiaomi AI képalkotó képességeinek általános javítása érdekében. Mivel ennek a funkciónak én vagyok a K + F mérnöke, hadd mutassam be nektek a szolgáltatás mögött álló néhány technikai nehézséget és kihívást.

Az AI kamera fogalma nem újszerű: már a Xiaomi Mi 8 korszakában elindítottuk a Xiaomi AI fényképezőgép első generációját. A hagyományos AI kamera megközelítés általában két részre oszlik, az egyik az azonosítás, a másik az utófeldolgozás. Az előbbi egy neurális hálózatot használ, a jelenlegi felvétel jelenet “megismerésére”, az utóbbi pedig néhány hagyományos módszert használ, bizonyos jelenetek optimalizálására, a különböző jelenetek szerint, például néhány speciális szűrő hozzáadásával. Az úgynevezett “AI”, valójában csak az előző felismerési részhez kapcsolódik az AI-hez. Ennek a módszernek a legnagyobb problémája az, hogy csak meghatározott, előre beállított jelenetekhez lehet optimalizálni, és ugyanarra a jelenetre, csak ugyanazzal a sablonnal lehet feldolgozni, de az aktuális szín, fény stb. nélkül. A célzott helyi optimalizálás, jelentősen csökkenti a hatást.

A probléma megoldása érdekében, csapatunk úttörő szerepet játszik a hagyományos jelenet-érzékelés kibővítésében, a szín-, kontraszt-, fény- és árnyéktartalom teljes spektrumában, mély ideghálózatok segítségével, az egész kép globális és lokális elemzéséhez, az optimális kép elérése érdekében javítja a képminőséget valós időben. Tehát az AI blokkolók optimalizálva vannak, hogy lefedjék az összes forgatókönyvet. Azt mondhatjuk, hogy az új AI kamera eltérő optimalizálási hatásokkal rendelkezik ugyanazon a szálon, különböző megvilágítású, szögek és akár hátterek mellett is. Technológiánk egyesíti a felismerést és a feldolgozást egybe, és egy ponton felismeri az AI retusáló hatását.

A technika legnagyobb kihívása, a számítási feladatok nagysága. Mint mindannyian tudjuk, a képpontok feldolgozására szolgáló, mély neurális hálózat, rendkívül intenzív számítástechnikailag, és ez nagy próba a mobiltelefonok számítási teljesítményénél, az előnézeti, valósidejű feldolgozás megvalósításán kívül az is, amit látsz és amit kapsz. E két látszólag lehetetlen feladat elérése érdekében, a csapat úgy optimalizálta a neurális hálózatot, hogy a négy művelet mindegyike finomhangolásra került. A közös hálózatminifikáció és a hálózati tömörítési technikák mellett, kreatívan javasolunk egy új kapcsoló-gráf alapú kapcsolóhálózati struktúrát is, amely nemcsak jelentősen csökkenti a hálózati paramétereket és számításokat, hanem megfelel az optimalizálási követelményeknek. A sokféleségi követelmények (zaj, fényerő, szín, kontraszt, nagy dinamika stb.) Végre lehetővé tették az új AI kamerák bemutatását a felhasználók számára.

Az csapat kemény munkája mellett, az új AI kamera számos tervező erőfeszítéseit is magában foglalja a csapatban. Annak érdekében, hogy a hálózat tökéletesen reprodukálja a retusáló berendezés szépítő hatását, több ezer képezési adatot adagoltunk a hálózatba, és egyszerre több effektuskészletet készítettünk. Végül egy felismerési fokozatot választottunk vakon, a legmagasabb modellhatás elérése érdekében.

A konferencia néhány oldala, a csapat minden tagjának kemény munkájának az eredménye. A Xiaomi képalkotó technológiája kissé későn indult el, de nagyon keményen dolgoztunk az előrelépés érdekében. Se barátok, se család, csak arra gondolunk, hogyan lehet a legújabb technológiát felhasználni, a fényképezés érdekesebbé tételéhez, hogy mindenki jó képet készítsen, hogy mindenki életében legyen egy kicsit jobb, semmi több. Folytatjuk a kemény munkát.

U.I.: Mint egy szórakoztató amatőr fotózás rajongója, személyes kedvencem az AI fényképezőgép feldolgozási hatása a naplementekor. Próbáld ki.

(Nehéz a kínai kifejezéseket és hasonlatokat megfogalmazni, elnézést a hibákért. szerk.)