A Xiaomi hamarosan megszerezheti a GoPro-t

1774
- Hirdetés -

Nem titok, nem is újdonság, hogy a Xiaomi az ötödik legnagyobb okostelefon-gyártó a világon. Nem csak telefongyártóként vívott ki előkelő pozíciót, de már a laptopok, a fitness kiegészítők, az intelligens otthoni termékek,  drónok tekintetében is ismert, és elismert gyártó. Pár év alatt sikerült a 10. legnagyobb TV gyártójává nőniük, ami ekkora piacon nem volt könnyű feladat.
Friss hír, hogy a Bloomberg aktuális jelentése szerint a Xiaomi a GoPro megszerzését fontolgatja.

A Nick Woodman által 2002-ben alapított GoPro egy jól ismert márka. Igazán nagy sikert az akciókamerái jelentettek, a drónok terén a rivális messze megelőzi eladásokban. A vállalat évek óta pénzügyi problémákkal küzd. 2016-ban még közel 600 alkalmazottat foglalkoztatott. Januárban a sorozatos konstrukciós bakik, és a vártnál gyengébb értékesítek miatt a GoPro leállította a drón gyártását. Szegény GoPro Karma nem volt egy rossz elképzelés, de a gyártási bakik miatti óriási visszahívások beverték az utolsó szöget is a drón üzletág koporsójába. A dji ezen a téren verhetetlen, előnye fokozatosan nő. A gyenge mutatók után Woodman maga erősítette meg, hogy hajlandó a cég eladására.
Idézet tőle:

 “Ha lehetőség nyílik rá, hogy a GoPro-t egy nagyobb anyavállalattal egyesítsük, amely segíthetne a vállalkozásunk növekedésében, és a befektetések gyorsabb megtérülésében […], üdvözölnénk a lehetőséget… “

A GoPro 2014-ben nyilvánosságra került pénzügyi eredményei alapján, a cég értéke meghaladta a 10 milliárd dollárt. Azonban részvényeinek ára jelentősen csökkent, 36%-kal 2018-ban, és piaci kapitalizációja körülbelül 700 millió dollár.
Nincs további információ az üzlet részleteiről, amely a Xiaomi és a GoPro között megköttethet. Feltételezhető, hogy a GoPro kb.1 milliárd dollárt szerezhet az akvizíció révén. Ne feledjük, hogy a Xiaomi Mi Drone (egyelőre utód nélküli) drónja igen korrekt ellenfele a dji Phantom 3-nak. Árban lényegesen kedvezőbb, ám tudásban, több ponton is jobb nála. Azt is érdemes kiemelni, hogy évekkel korábban a Xiaomi tulajdonába került Segway is, melyet sikeresen fejlesztett tovább. Várhatóan a GoPro felvásárlás is pozitívan hat majd a legendás gyártó jövőjére, és így a Xiaomi is új piacot szerezhet drónjai számára, illetve erősebb konkurenciát jelenthet majd a dji számára.

- Hirdetés -