KezdőlapHírekA TikTok ellen nyomoz az USA a CSAM miatt

A TikTok ellen nyomoz az USA a CSAM miatt

Az amerikai kormányhivatalok vizsgálatot indítottak a TikTok ellen a gyermekek szexuális zaklatására vonatkozó anyagok kezelése miatt.

A szexuális ragadozókkal való küzdelem tartós kihívást jelentett a közösségi média platformjai számára. A TikTok fiatal felhasználói bázisa különösen veszélyeztetett.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium azt vizsgálja, hogy a TikTok hogyan kezeli a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagokat.

Az igazságügyi minisztérium azt is felülvizsgálja, hogy a TikTok egy adott adatvédelmi funkcióját hogyan használják ki a ragadozók – mondta egy, az esetet ismerő személy.

A vizsgálatok rávilágítanak arra, hogy a TikTok hogyan tud megbirkózni a több mint 1 milliárd felhasználó által generált tartalomárammal. A kínai ByteDance tulajdonában lévő vállalat több mint 10 000 humán moderátorral rendelkezik világszerte.

tiktok oroszországot
Fotó: Daily Sabah

Az üzlet virágzik

Az Insider Intelligence előrejelzése szerint a TikTok reklámbevétele idén 11,6 milliárd dollár lesz, ami háromszorosa a tavalyi 3,9 milliárd dollárnak.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a TikTok fiatalok körében való népszerűségét okolta a Facebook és az Instagram iránti érdeklődés lelassulásáért.

A Metának azonban nagyobb tapasztalata van a problémás anyagok kezelésében, mintegy 15 000 moderátorral világszerte, és más automatizált rendszereket alkalmaz a bejegyzések ellenőrzésére.

2019 és 2021 között hétszeresére nőtt a belbiztonsági szervek TikTokot érintő, a gyermekek kizsákmányolásával kapcsolatos nyomozások száma.

A közösségi média hálózatok a National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) által összegyűjtött képadatbázison alapuló technológiát használnak. Ez egy olyan központosított szervezet, ahol a vállalatoknak törvényi kötelezettségük van a gyermekbántalmazással kapcsolatos anyagok bejelentésére.

A rövid videós platform tavaly közel 155 000 videót jelentett, míg a szintén több mint 1 milliárd felhasználót számláló Instagram közel 3,4 millió jelentést tett közzé. A TikTok tavaly nem kapott eltávolítási kérelmet az NCMEC-től, ellentétben a rivális Facebook-kal, Instagram-mal és YouTube-bal.

“A TikTok zéró toleranciával rendelkezik a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagokkal szemben” – mondta a vállalat. „Ha bármilyen kísérletet észlelünk [gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagok] közzétételére, megszerzésére vagy terjesztésére, eltávolítjuk a tartalmat, kitiltjuk a fiókokat és eszközöket, azonnal jelentjük az NCMEC-nek, és szükség szerint kapcsolatba lépünk a bűnüldöző szervekkel.”

A Homeland Security azonban azt állította, hogy az olyan nemzetközi vállalatok, mint a TikTok, kevésbé voltak motiváltak az amerikai bűnüldöző szervekkel való együttműködés során. „Azt akarjuk, hogy [a közösségi média cégek] proaktívan gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeket ne zsákmányolják ki és ne bántalmazzák az Önök webhelyein – és nem mondhatom, hogy ezt teszik, és azt is mondhatom, hogy sok amerikai cég igen” – tette hozzá.

A TikTok azt mondta, hogy eltávolította a kisebb biztonsági irányelveket sértő tartalmak 96 százalékát, mielőtt bárki megnézte volna. Ezen irányelvek értelmében az alkoholt fogyasztó és dohányzó kiskorúakról készült videók tették ki a legtöbb eltávolítást.

Átcsúsznak a szűrőn

Az egyik minta, amelyet a Financial Times a bűnüldöző szervekkel és a gyermekbiztonsági csoportokkal ellenőrzött, az volt, hogy a tartalmat privát fiókokon keresztül szerezték be. Ezt követően megosztották a jelszót az áldozatokkal és más ragadozókkal. A nyilvános videókban, felhasználónevekben és életrajzokban kulcsszavakat használnak. Az illegális tartalmat viszont az alkalmazás „Csak én” funkciójával töltik fel, ahol a videók csak a profilba bejelentkezettek számára láthatók.

Seara Adair, a gyermekek biztonságával foglalkozó kampányoló jelentette ezt a tendenciát az amerikai bűnüldöző szerveknek, miután először megjelölte a tartalmat a TikTokon, és közölték vele, hogy az egyik videó nem sérti az irányelveket. „A TikTok folyamatosan beszél mesterséges intelligenciájának sikeréről, de egy egyértelműen meztelen gyerek csúszik át rajta” – mondta Adair.

„Mélyen elkötelezettek vagyunk a kiskorúak biztonsága és jóléte mellett. A fiatalok biztonságát beépítjük irányelveinkbe, alapértelmezés szerint engedélyezzük az adatvédelmi és biztonsági beállításokat a tinédzser fiókokban, és életkor szerint korlátozzuk a funkciókat” – tette hozzá a TikTok.

- Hirdetés -
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek

spot_img