- Hirdetés -
()

Ha Xiaomi okosotthon létesítésén gondolkozol, akkor valószínű, hogy a világítás okosításával fogod kezdeni. Adódik azonban egy probléma: Mi van akkor, ha nincs kéznél a telefon, nem vagy jóban sem Alexával, sem a Google Asszisztenssel, vagy csak egy egyszerűbb, kézzel fogható megoldást szeretnél az okoslámpák vezérlésére? Nos, az Aqara varázskockája tud neked ebben segíteni.

A Cube több, mint egy egyszerű távirányító, ez inkább egy személyes vezérlő az okosotthonodhoz. Vezérelheted vele a lámpákat, akár többet is egyszerre, a robotporszívót, a légtisztítót, de a nyári melegben a légkondicionáló berendezésednek is ukázt adhatsz, hogy tegye elviselhetőbbé a hőséget.

Ez mind szép és jó, na de hogyan is működik?

Ugyan varázskocka a neve, a működésére természetesen van tudományos magyarázat. A hat tengelyes giroszkóp segítségével képes hat különböző mozgást felismerni:

  • 90 fokos átfordítást
  • 180 fokos átfordítást
  • rázást
  • forgatást
  • dupla koppintást
  • csúsztatást

Ezekhez a Mi Home appban külön-külön parancsokat tudunk rendelni.

A doboz a Xiaomitól jól megszokott, letisztult, fehér színű dizájnt kapta, benne pedig a kockán kívül egy teljesen kínai nyelvű használati útmutató, valamint a kocka alsó részén található fedél kinyitásához szükséges eszköz foglal helyet. Mivel a Zigbee-s eszközök nagy része elemmel működik, no meg a reset és egyben párosító gombot is el kellett helyezni valahol, a tervezők úgy döntöttek, hogy a kocka alsó fedlapja alá rejtik el ezeket.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=E088GMS1Txk[/embedyt]

Első lépésként a Mi Home appban a Mi Control Hub, ezen belül az eszköz fül alatt kell az aleszköz hozzáadása lehetőséget választanunk. Ezt követően pedig a megjelenő listából kell kiválasztanunk a megfelelő (Xiaomi vagy Aqara) kockát. A Gateway hangjelzést fog adni, ez után 5 másodpercnél hosszabb ideig nyomva kell tartani a varázskockán található párosító gombot. A Control Hub ismét jelezni fog, hogy a párosítás sikeres volt. Ha megjelent a kocka a Mi Home appban, máris kezdődhet a “varázslás”.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Livlwo-OAyY[/embedyt]

Egy színes Yeelight izzó esetében például beállíthatjuk, hogy 90° fokos átfordításra színt, 180° fokos átfordításra pedig színhőmérsékletet váltson. A csúsztatás funkcióhoz hozzárendelhetjük, hogy a fényerőt változtassa, a forgatás funkció pedig hasznos lehet mind a szín, színhőmérséklet, valamint a fényerő pontosabb beállításához. A dupla koppintás funkció lehet a ki/be kapcsolás, és még így is marad egy opció (a rázás) valamely eszköz vezérlésére.

Az Aqara kocka egyébként alkalmas a keksztolvajok lefülelésére is, bár a vagyontárgyainkat azért ne bízzuk rá!

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hiszen amellett, hogy a legtöbb Xiaomi okosotthon termék irányítható vele, használható Home Assistant, OpenHAB és Domoticz rendszerek alatt is, így annak, hogy végül mire használod, csak a képzeleted szab határt.

És az örök kérdés, hogy megéri-e? Nos, ez attól függ, szükséged van-e rá. Lassan fél éve vagyok varázskocka tulajdonos, és nem használtam minden nap, bár ehhez hozzátartozik az is, hogy jóban vagyok a fent említett hangasszisztensekkel. Ettől függetlenül szerintem megérte, ugyanis bizonyos esetekben kifejezetten jól tud jönni, ha van egy ilyened.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -