Hatalmasat hibázott a Facebook, miután igaznak ismert el egy Elon Musk nevével visszaélő kamuoldalt, amely még bitcoinos csalást is terjesztett. 

A Facebook saját állítása szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy sikeresen felvegye a harcot a platformon terjedő kamuprofilokkal szemben, ám még így is akad egy-kettő olyan, amely átcsusszan az ellenőrzésen. A legújabb esetről a The Verge számolt be, miszerint egy 2019 óta működő oldal nemrégiben Elon Musk nevét vette fel, mindezt ráadásul úgy, hogy ezt a Facebook hivatalosan is leigazolta. Tehát az oldalra látogató felhasználó lényegében azt hihette, hogy Elon Musk hivatalos oldalán jár.

Ugyan a kék pipás jelzés miatt első ránézésre tényleg hitelesnek tűnhetett az oldal, több egyértelmű jel is utalt rá, hogy valójában nem a Tesla-vezér üzemelteti. Egyrészt az oldal névjegyén a létrehozója rajongói oldalként aposztrofálta a profilt, másrészt az is egyértelműen látszott, hogy nem Elon Musk székhelyéről, Texasból kezelik az oldalt, hanem Egyiptomból. Mindezek fényében különösen érthetetlen, hogyan erősíthették meg a kamuoldalt a milliárdos üzletember hivatalos Facebook-profiljaként.

Ha pedig ez nem lett volna épp elég kínos, a hamis Elon Musk-oldal még egy átverős oldalt is terjesztett, amiben azt ígérték a felhasználóknak, hogy ha küldenek nekik bitcoint, a dupláját kapják vissza.

Bár a cikk írásának pillanatáig a Facebook nem kommentálta az esetet, a kamuoldal eltűnt a közösségi oldalról, de egyelőre nem tudni, hogy a Facebook vagy az üzemeltető törölte-e le.