A Xiaomi nem hagyott túl sok időt a Redmi 7A európai piacon való elterjedésének, hiszem ma már be is mutatkozott az utód, mely minden szempontból hatalmas ugrás a korábbi “A” változatokhoz képest.
A Redmi “A” utótagú belépő szintű modelljei az évek során hatalmas eladásokat produkáltak mind Ázsiában, mind az európai piacon. Ki ne emlékezne a mai napig használt Redmi 4A-ra, vagy a kompakt mérete miatt sokáig keresett Redmi 5A modellekre. Már akkoriban tudható volt, hogy a kijelzőméret-növekedés a belépő kategóriában is végbemegy, ezt az elmúlt másfél évben tapasztalhatjuk is. 2018 nyár végén érkezett a Redmi 6 / Redmi 6A páros (még 5.45″-es kijelzővel), mely az MTK processzor ellenére is igen jól fogyott a magyar piacon. A Redmi 7A-ra majdnem egy évet, pontosan 10 hónapot kellett várni. Itt a gyártó visszatért a Snapdragon processzor használatra, cseppálló P2i bevonatával pedig a fröccsenő víznek, vagy a szemerkélő esőnek is ellenáll. Ezt Kornél kicsit extrémebb módon demonstrálta is nektek, ahogy Lacitól (KnightMidnight) a fotós képességeire is fény derült.
A Redmi 8A pedig 3 hónappal elődje európai bemutatása után érkezett.

A mai bemutató már szokásosan Indiában zajlott, ahol magát a Redmi 8A-t gyártják is. Az ottani piac egy remek készüléket kapott ismét, mely több paraméterében veri az ottani konkurenciát, a Realme C2-t, és a Samsung M10-et.

A csomagolás a Redmi Note 7-et, vagy a Redmi 7-et idézi, a fehér dobozon a termék színes képét láthatjuk, a kijelző képén hatalmas számokkal szerepel az 5000mAh akku kapacitás, amivel a 3-4 napos üzemidő sem lehetetlen.

Kijelző


Nem csak az akku, de a kijelző mérete is hízott. Majdnem a Redmi 7 kijelzőméretet kapjuk.
A Redmi 8A egy 6.22″-es csepp notch-os teljes kijelzőt kapott HD+ (720×1520) felbontással IPS panellel.

Méretek
Fizikai mérete 156.48 x 75.41 x 9.4 mm, itt a vastagságot a nagy akku indokolja, ahogy a 188 grammos súlyt is. A kijelző Gorilla Glass 5 védelmet, a burkolat P2i bevonatot kapott, így ugyanúgy ellenáll a fröccsenő víznek, mint elődje. Viszont nem vízálló!

Hardver

A megfelelő teljesítményről egy 12nm-es csíkszélességen készülő Snapdragon 439 gondoskodik nyolcmagos konstrukcióban A53-as magokkal, max 1.95GHz-es órajelen. Adreno 505-ös GPU gondoskodik 650MHz-en közepes játékok akadásmentes futtatásáról.
RAM / ROM tekintetében nagy előrelépés nem történt, jelenleg 2+32GB-os és 3+32GB-os válotazban érhető el, és nem is várható nagyobb háttérrel. A RAM LPDDR3-as, a háttértár eMMC v5.1-es változat, ami ehhez a SoC-hoz elegendő, nyilván nem 4K videók rögzítésére tervezték. A háttértárat viszont akár 512GB-is bővíthetjük microSD kártyával, ehhez dedikált helyet kapunk a dupla nano SIM kártya mellett.

Kamera

Bár a Redmi Note 8 és Note 8 Pro már quad kamerával rendelkezik, ráadásul megjelent a kínálatban a 64MP-es szenzor is, a Redmi 8A esetén be kell érnünk egyetlen hátsó kamerával, ami viszont egy 12MP-es Sony IMX363 szenzor, 1.4μm pixelmérettel, f/1.9 apertúrával, kettős fázisérzékelős autófókusszal 6P lencsével.

Előlapi kamerában 8MP-es szenzort kapunk F/2.0 paertúrával, 1.12µm pixelmérettel.

A videó maximális mérete 1080p 30fps, 60 képkockát még HD felbontásban sem kapunk.

A készülék matt műanyag hátlapján szimmetrikusan, a középre helyezett függőleges sáv tetején találjuk a szimpla kamerát, alatta a LED villanót. Ujjlenyomat érzékelő sem hátul, sem elöl nincs, vagy kijelző jelkódot/ PIN kódot használunk, vagy a szoftveres AI alapú arcfeloldást.


Apropó matt hátlap! “Aura Wave Grip” kialakítású, egy speciális bordázott műanyagot használnak, ami nem gyűjti az ujjlenyomatot (hurráá), extra tapadást (nem csúszik) biztosít, és még jól is néz ki.

Az 5000mAh-ás hatalmas akkut immáron USB-C porton tölthetjük, ráadásul 18W-os teljesítménnyel. így nagyjából 2,5 – 3 óra alatt feltölthetjük, majd legközelebb átlag 3 naponta fogjuk a reverzibilis csatlakozót használni.
Viszont a csomagban “csak” 5V 2A-es töltőfejet mellékelnek, de ez sem tragédia, ha éjjel van időnk a töltőn hagyni a telefont.

Egyelőre a B20 még nem opció, legalábbis az Indiai verzió esetén, ezt azonban hamarosan pótolhatják a Global változat esetén.
Wi-Fi-ből csupán a 2.4G-t ismeri, a Bluetooth 4.2-es.
A 3.5mm-es jack csatlakozót továbbra is megtaláljuk, ahogy az FM rádiót is a MIUI-ban (ráadásul beépített antennával, így nem szükséges fülest csatlakoztatni).

Navigációban a GPS | AGPS | Glonass | BeiBou műholdak lesznek segítségünkre, a Galileo még nem opció a belépő kategória esetén.

A Redmi 8A-hoz sem mellékelnek gyári tokot, ezért ezt már előre szerezzétek be, vagy érdeklődjetek a hazai boltokban külön tok lehetőségéről.

Egyelőre három színben forgalmazzák, ezek az Éjfekete, Óceánkék, és Naplemente piros.

Árak, elérhetőség

Hivatalosan szeptember 29-én indul az értékesítés a Flipkart webshopban, illetve a helyi Mi Online Store-okban (Mi Store, Mi Home…)
A 2+32GB-os ára (92USD) forintosítva 38.990 Ft, a 3+32GB-os változat (99USD) 42.990 Ft körül várható a magyar boltokban. Ez mindenképpen magasabb, mint a Redmi 7A ára, viszont minden tekintetben túlnő azon, így az árazás barátinak mondható. Megjelenése már októberben várható.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ