Az elmúlt hat évben a Xiaomi hatalmas TV-gyártóvá vált, nem meglepő, hogy Kínában és Indiában már az első számú Smart TV gyártó. A Huami segítségével pedig a viselhető aktivitásmérők és okosórák kategóriájában is egyre előkelőbb helyen szerepel.

Miután néhány hónappal ezelőtt a Xiaomi bejelentette a Mi TV Pro szériát, a gyártó máris a következő szériára, a november 5-én bemutatandó  új Mi TV 5 sorozatra fókuszált. A Xiaomi megerősítette, hogy az új Mi TV 5 modellek prémium Samsung Quantum Dot (kvantumpontos) kijelzőpanellel fognak megjelenni. A technológia ma már nem újdonság, nagyjából 4-5 éve bukkantak fel az első példányok, még csillagászati áron. A technológiát a TCL, Samsung, LG, Sony is használja, és az évről évre olcsóbbá váló gyártásnak köszönhetően egyre népszerűbbek szerte a világon.

A Xiaomi az elmúlt bő 6 év során kipróbált minden új technológiát, legyen az OLED kijelző, 3D, vagy hajlított kijelző. Végül az aktuális trendeknek megfelelően alkalmazkodik a piaci igényekhez, ezért mind Kínában, mind Indiában saját TV gyárral rendelkezik. Mondanom sem kell, hogy a világ két legnépesebb országában piacvezető, így ott a friss konkurencia (Huawei/Honor, OnePlus…) labdába sem rúghat. A Mi TV széria próbál minden igényt kielégíteni, ezért az olcsó 32″-es HD Ready modellektől a közelgő 8K-s kijelzőkig, 75″-es méretig gyárt többféle szolgáltatást kínáló készülékeket. Minden modell Smart, azaz Android TV, vagy Android alapú PatchWall felülettel rendelkezik, az adott régió számára fejlesztett extra szolgáltatásokkal. Nem véletlenül nem árasztják el az európai piacot, hiszen a CE minősítés plusz pénz, ahogy egy komplett szervizháttér EU-s kiépítése is jelentős anyagi beruházás lenne a gyártónak. Mindezt ráadásul olyan ellenszélben kellene felépíteniük, ahol olyan óriásokkal kellene versengeniük, mint az LG, vagy Samsung. Ezen Dél-koreai gyártó ráadásul európai gyárakkal is rendelkeznek, ezzel is csökkentve az importvámot, és a jelentős szállítási költségeket. Nem is beszélve a további “B” brandről, hiszen tucatnyi egyéb néven találunk még olcsó TV-t az olyan nagy nevek mellett is, mint a Philips, Panasonic, Toshiba, Sony, TCL.

Tehát a Mi TV 5 sorozat 4K QLED (mert így hangzatosabb ugye) panelt fog használni, amely NTSC 108% -os széles színtartományt fed le. A Quantum Dot panelt valószínűleg a Samsung szállítja, aki jelenleg az élen jár a fejlesztésben, és az ilyen modellek gyártásában. A jelenlegi generációs Mi TV 4 sorozat IPS LCD vagy VA LED panelekkel érkezik , így a Mi TV 5 sorozattal a Xiaomi a prémium szegmensbe kíván belépni.

A Xiaomi elmozdulása a kvantumpontos technológia felé nem meglepő. A nemrégiben bemutatott OnePlus TV is a Samsung prémium QLED paneleivel rendelkezik. Tehát a Mi TV-k gyártója új generációs modellekkel próbál belépni a prémium szegmensbe.

További részletek egyelőre nem ismertek. A november 5-i bemutató ki fog derülni a hardveres specifikáció, a rendszer, a kijelzőméretek, a árazás, valamint az elérhetőség is. Bár Európai megjelenéssel idén még nem számolhatunk, azért bízzunk benne, hogy 2020-ban talán mi is kapunk a Xiaomi QLED TV-k modelljeiből.

Xiaomi SmartWatch

Tegnap a Xiaomi hivatalosan is megerősítette, hogy egy új okos órát mutat be a Mi CC9 Pro (Mi Note 10) mellett a november 5-i eseményen. Ma, a Xiaomi vezérigazgatója, Lei Jun bemutatta a közelgő Xiaomi Smartwatch render képeit is, ami megszólalásig hasonlít az Apple Watch-ra. Ez mondjuk igaz az Amazfit GTS-re is.

A Xiaomi okosóra két színű pánttal lesz kapható (egyelőre), elegáns fekete és ezüst színben. Ívelt téglalap alakú kijelzője nagyon hasonló az Apple Watch sorozathoz. Sőt, a korona elhelyezése szinte pontosan ugyanaz, mint az Apple Watch-on. Még a bekapcsoló gombot is ugyanúgy helyezik el. Nem tagadható, hogy ennek a Xiaomi okosórának az eredeti egyénisége hiányzik.
Nem titok, hogy Lei Jun Apple rajongó volt a kezdetektől, ez a rajongás vissza is köszönt az első Xiaomi okostelefonok esetén, és a MIUI rendszerben is. maga a Mi Cloud is nagyon hasonlít az Apple felhőjére, csak az Ázsiai igényeknek megfelelően tálalva. A Xiaomi ökoszisztéma dizájn jegyei éppoly letisztultak, modernek, mint az Apple termékei.

Bár a hivatalos leleplezésre még várnunk kell, nem lennénk meglepve ha a Xiaomi okosórát már most olcsó Apple Watch klónként emlegetné a sajtó, és az Apple rajongók.

Ezt már az Amazfit Bip-re is mondhattuk, ahogy az Amazfit GTS is azt a formát kapta. A dizájnerek fantáziája eléggé kötött, hiszen a kör és négyzet mellett sok választásuk nincs. Bár az Amazfit X erre próbál rácáfolni, meglátjuk jövőre milyen sikerrel.

A Xiaomi néhány nappal ezelőtt felfedte, hogy új órája valódi okosóra lesz, és nem csak egy újabb aktivitásmérő (vagy sportóra). Ma a gyártó további részleteket közölt a specifikációkról.


A Xiaomi okosóra a nagy felbontású OLED kijelző mellett nagy teljesítményű Qualcomm CPU-t, valamint független GPS, NFC, Wi-Fi / Bluetooth modult is tartalmaz. Egy független lineáris motorral, valamint hangszóróval és mikrofonnal is rendelkezik. Az akkumulátor kapacitása is elég nagy lesz a több napos használat érdekében. Végül az eSIM támogatást is említik, ami többek között az Apple Watch esetén is adott. EKG funkcióról nincs hír.
A operációs rendszer a sokak által várt Android Wear lesz, ezért az alkalmazások száma is bőségesebb, mint az eddigi zárt platformos Amazfit OS esetén. Az órát a MiJia gyártja.

Bár a közelgő Xiaomi Mi Okosóra nem kapott egyedi stílusjegyet, a funkciók és az árazás miatt kelendő lehet a világpiacon. Az eSIM támogatással és a hangszóró/mikrofon párossal az óra képes lesz telefonhívásokra, valamint AI funkciók vezérlésére is.
Várjuk a bemutatót, melyről tudósítunk is írásban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ