Manapság szokás 5G-nek hívni az 5Ghz-s WiFit. Ez a megnevezés azonban sokak számára megtévesztő lehet, hiszen az ötödik generációs mobilhálózat is ezt a nevet kapta. A kettőnek pedig semmi köze egymáshoz, azon kívül persze, hogy “jön rajta a net”.

A WiFi hálózatok manapság 2,4 (WiFi 4, 802.11 b/g/n csúnyább nevén) vagy 5Ghz-n (WiFi 5, 802.11 AC) működnek. Döntő többségben még mindig a 2,4Ghz van jelen a legtöbb háztartásban, azonban egyre gyakoribb az 5GHz is.

Na de mire jó ez? Mikor érdemes használni?

A rövid válasz erre az, hogy gyorsabb. Alapvetően nagyobb adatmennyiség mozgatására alkalmas egy időben, mint a 2,4-es. Ez azonban nagy mértékben függ a távolságtól is, ugyanis az 5Ghz-s hálózatok hatótávolsága kisebb, mint a 2,4Ghz-seké.

Akkor érdemes, ha közel vagyunk a routerhez, illetve ha nagyobb adatmennyiséget fogyasztunk, például a legújabb Netflixes szériát tekintjük meg 4K HDR-ben. Az Izaura TV SD streamjéhez elég a 2,4Ghz is, tényleg a nagyobb adatforgalmon van itt a hangsúly.

Milyen eszközök képesek erre?

A Xiaomi legtöbb telefonja képes az 5Ghz-s hálózatokat kezelni, a routereik pedig mind alkalmasak az “5G-s” WiFire, ahogy a Mi Box és a Mi TV Stick is.

Végszó

A vezeték nélküli technológiák fejlődésével egyre nagyobb sebességet, és egyre kisebb válaszidőt érhetünk majd el. Egyébként fun fact, bár nem titok, hogy az 5G mobilhálózatoknál is fontos ez a két tényező. Dehát, ez a jövő, különösen az IoT eszközök jövője. A WiFi következő generációja, a 6-os, azaz a 802.11AX újításairól ebben a cikkben tájékozódhatsz részletesen, közérthető magyarázattal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ