- Hirdetés -
()

Az év, mikor leginkább a technológiára, és az online világra voltunk utalva – 2020 története

Az elmúlt évtizedben sosem látott mértékben fejlődött az információs techonlógia (IT) iparág. Az iPhone 2007-es megjelenését követően nyilvánvalóvá vált: a jövő a hordozható eszközöké, a technológia mindenkié, nem csak egy szűk kör szórakozása vagy éppen munkája. Ez az átalakulás már jóval korábban megkezdődött, azonban a legnagyobb mértékben az okostelefonok megjelenésével mutatkozott meg.

Már keveset ülünk a számítógép előtt, de a számítógép velünk van szinte mindenhol, a hűtőkben, villanykörtékben, asztalunkban vagy éppen a WC ülőkénkben, és persze a karunkon, no meg az okostelefonunk személyében a zsebünkben.

A koronavírus-járvány következtében a korábbiaknál jóval nagyobb mértékben lettünk ráutalva az online szolgáltatásokra, és a tech kütyükre.

Minden a kibertérbe költözött, ami csak tudott, nem is véletlen: a vírus leküzdésének kulcsfontosságú része volt a távolságtartás.

Ennek következtében az online támadásoknak, incidenseknek való kitettség is hatványozódott, szaporodnak az adathalász támadások, de történt más is ebben az évben:

Zoom-gate, Twitter hack, Facebook, Spotify adatszivárgás, SolarWind

A legnagyobb cégek, és az amerikai kormány is különféle támadások áldozatául esett. Míg a Twitter hack egy social engineering támadás volt, a Facebook és Spotify adatszivárgás azt bizonyítja, hogy a nagy techcégek nem fordítanak elég figyelmet az adatvédelemre. A Zoom gate esetén pedig maga a biztonság volt a probléma, nem, hogy az adatvédelem…

Ideje belátni, hogy az online tér ugyanolyan veszélyes, sőt, sok esetben veszélyesebb, mint a “valóság”. Nem az mesés, csodálatos hely, ahol minden ingyen van, és tök szuper az egész.

Semmi sincs ingyen

Mindennek ára van, s a szolgálatások, amik “ingyen” vannak, nagyon szépen részletezik a felhasználási feltételekben, mikhez is járulunk hozzá használatukkor.

Az adatvédelem kulcsfontosságúvá vált

A digitális oktatásnak köszönhetően rengeteg kisiskolás is használni kezdte az online platformokat, mely kockázatok tömkelegét veti fel.

A kamera és a mikrofon mindennapjaink megkerülhetetlen része lett.
Megszűnt a Windows 7 támogatottsága

A koronavírus-járvány kitörésekor megszűnt a Windows 7 támogatottsága, nem érkeznek hozzá biztonsági javítások eztán. Ez azt jelenti, hogy aki nem frissített, potenciálisan veszélynek van kitéve, és sokan nem tudtak, vagy éppen nem akartak.

A Windows 7 egy remek operációs rendszer, véleményem szerint a Microsoft egyik legjobb terméke, és nem csoda, hogy sokan használják. Egy baj van vele: 11 éves.

Volt egy próbálkozása a Free Software Foundationnek, hogy tegyék nyílt forráskódúvá a Windows 7-et, hamár magára hagyják, de természetesen a Microsoft ezt nem lépte meg.

Az Androidot futtató eszközök majdnem felén a 2018-as 9.0 Pie-nál régebbi verzió fut

Sebezhetőségek tömkelege jellemzi a régebbi operációs rendszereket –  ha nincsenek karbantartva a gyártók által. Márpedig sokesetben nincsenek, főként az olcsóbb telefonoknál fordul elő az a sajnálatos jelenség, hogy nemhogy új főverziót, de biztonsági frissítéseket sem kapnak.

Tanulság: ha lehet, frissítsetek, ha nem, tegyetek fel custom romot, ha azt sem lehet, érdemes elgondolkozni egy új telefon vásárlásán, amennyiben fontos adatokat tároltok, és nem csak YouTubeozásra használjátok.

A helyzet fokozódik

2021 is ilyen év lehet, persze nem tudjuk még, mit hoz a jövő. A technológiai fejlődés újabb és újabb szinteket lép át, egyre-egyre elmosódik a határ a valóélet és az online tér között. Egy ilyen világban, mely a korábbiaknál jóval veszélyesebb, különösen fontos az odafigyelés, és a tudatosság.

2020 utolsó perceiben búcsúzom tőletek erre az évre. Boldog, Xiaomiban és sikerekben gazdag új évet mindenkinek! ????

Nyitókép forrása: gravity.es

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -