- Hirdetés -
()

A NASA kutatói szerint az év utolsó aszteroidája, a gízai nagy piramisnál csaknem kétszer nagyobb 2017 AE3 december 29-én közelíti meg a Földet. 

Az amerikai űrkutatási hivatal közlése szerint a 2017 AE3 névre keresztelt kisbolygó 3,5 millió kilométerre száguld majd el a Föld mellett, így nem jelent veszélyt a számunkra, mert égi útja nem keresztezi a Föld pályáját – írja az RT. Az aszteroida becsült átmérője 120 méter és 260 méter közé esik.

Január első hetében is érkezik hozzánk egy űrkőzet: a 2014 YE15 néven ismert aszteroida január 6-án körülbelül 7 400 000 km távolságra közelíti meg a Földet, becsült szélessége 149 méter. Szerencsére ezen aszteroida sem jelent veszélyt a Föld lakói számára.

Ugyan a hollywoodi filmekből jól ismert meteorpusztításra még nem volt példa az írott történelemben, olyanra viszont már igen, hogy a Földbe becsapódó meteor komoly problémákat okozott. Legutóbb 2013-ban került ilyenre sor, amikor az oroszországi Cseljabinszk fölött felrobbant egy kisbolygó, a lökéshullám pedig rengeteg könnyebb sérülést és komoly anyagi kárt okozott.

A NASA már évtizedek óta nagy figyelmet szentel a kisbolygók mozgásának, nemrégiben pedig úgy döntöttek, új missziót indítanak annak kiderítésére, hogy egy Földről indított szerkezet képes-e eltéríteni egy aszteroidát, ami a világvégével fenyeget. A DART (Double Asteroid Redirection Test) űrprogram keretében november 24-én kilőttek egy űrszondát Kaliforniából, amelyet valamikor jövő szeptemberben a Dimorphos nevű, körülbelül 160 méter átmérőjű meteornak fognak ütköztetni.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -