KezdőlapHírek2 évig is elmegy a Xiaomi új hő- és páratartalommérője

2 évig is elmegy a Xiaomi új hő- és páratartalommérője

Aki bármikor is gondolkodott okosotthon kialakításában, elsőként, vagy elsők között hő- és páratartalommérő volt amit beszerzett, a központi egység mellé. Ezután, vagy a gateway mellé kapott sok minden mást, mint mozgás vagy ajtó érzékelőt.
Az új hőmérőt majd csak szeptember 22-én kezdik meg értékesíteni, közösségi finanszírozással. Első körben 49 Jüan ~ 2.255 Ft áron, ingyen szállítással Kínában. A hőmérő sok újdonsággal nem bír, de az az apróság a leglényegesebb.

A kis okos kütyü lényegében tizedes pontossággal mutatja a hőmérsékletet és ugyan így a páratartalmat. Ebben semmi újdonság nincs, van már ilyen a piacon, amivel Dunát lehetne rekeszteni. A lényeg az eszközben, az a kijelző.

Képernyő

Az új hő- és páratartalommérő kijelzője e-ink technológiát, az az elektromos tinta vagy elektronikus papír technológiát. “Az elektronikus papír alapvető része a több millió parányi mikrokapszula, amik kb. olyan szélesek, mint az emberi hajszál. A mikrokapszula átlátszó olajban úszó pozitív töltésű fehér és negatív töltésű fekete festékszemcséket tartalmaz. Amikor pozitív elektromos mezőt alkalmaznak, a taszító hatás miatt a pozitív töltésű fehér festékszemcsék a mikrokapszula tetejére mozdulnak, így látszóvá válnak kijelzőt felülről néző olvasó számára. A felület ettől fehérnek látszik azon a ponton. Ugyanekkor az elektromos mező a mikrokapszula aljára húzza a fekete festékszemcséket, amitől azok el lesznek rejtve. A folyamat fordítottja a fekete festékszemcséket viszi felülre, melyek fekete pontot képeznek a képernyőn. A kijelző csak akkor fogyaszt áramot, amikor tartalma változik. Például, ha egy e-könyv-olvasót nézünk, csak lapozáskor van szükség áramra, viszont amíg olvassuk az adott oldalt (és nem változik a kijelző tartalma), a kijelző nem fogyaszt semmit.” – írja a Wikipédia

A nyers technikai háttér után, konyhanyelven ez azt jelenti, hogy az eszköz csak akkor használ áramot, ha a képernyőn meg kell változtatni valamit. Tehát a kijelző semmilyen erőforrást nem igényel, hogy láthassuk rajta az értékeket. Így a hőmérőben teljesítő CR2450 elemmel képes elmenni akár 2 évet is!

Hardver

A hőmérő és páratartalom kijelző 35×35 mm méretű, teljesen papírszerű. Könnyel olvasható, kellemes élményt nyújt, nagy betekintési szöggel. A készülék hátulja mágneses, így egyszerűen elhejezhető akár a hűtő ajtaján is. Persze a hátulján lévő kitámasztóval asztalon, vagy falon is elhelyezhetjük. Beépített Swiss Sensirion nagy pontosságú digitális érzékelővel rendelkezik, mely finom hőmérséklet- és páratartalomváltozásokat is érzékeli, amely ezután emlékezteti a tulajdonost, hogy időben állítsa be a hőmérsékletet és a páratartalmat a beltéri kényelem javítása érdekében.

Szoftver
Természetesen, mint minden okoseszköz, ez is rendelkezik Bluetooth kapcsolattal, hogy a telefonunkon is láthassuk az otthonunk melegét. Bár a Bluetooth közvetlen kapcsolat a telefon és az eszköz között, az online kapcsolathoz BT MESH átjáróra lesz szükség. Ha ez mind megvan és hozzákötöttük a Xiaomi Home apphez, akkor új funkciókat is élvezhetünk. Ilyen pl. az értesítés hőmérséklet és páratartalom érték megadásakor, ami egybefügg a babaőr funkcióval. Itt akkor is értesítést fogunk kapni, ha a hőmérséklet vagy páratartalom kívül esik a baba komfortzónáján.

A kínai megjelenés után valószínűleg magasabb áron kerül majd a nemzetközi piacra, de még akkor is megéri a beszerzése.

Szabó Kornélhttps://helloxiaomi.hu/
2013 óta foglalkozok a Xiaomi termékeivel, először a MIUI rendszerrel ismerkedtem meg és teremtettem meg a rajongói bázist, a MIUI fórumon. 2017 óta írom a cikkeket a Hello Xiaomi hírportálra, ami mára, az ország legnagyobb Xiaomi márkával foglalkozó oldala lett.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek